Izetbegović sa Fergusonom o referendumu u RS-u i rješenju za Mostar

Fena
Izetbegović sa Fergusonom o referendumu u RS-u i rješenju za Mostar
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio je danas ambasadora Velike Britanije Edwarda Fergusona.

Glavna tema razgovora bila je odluka o raspisivanju referenduma o Danu RS-a koju je nedavno usvojila Narodna skupština Republike Srpske. 

Predsjedavajući Izetbegović je u razgovoru s ambasadorom Fergusonom još jednom upozorio da odluka Narodne skupštine Republike Srpske o raspisivanju referenduma i postupak njenog provođenja, predstavlja jasno kršenje ustavnopravnih nadležnosti Bosne i Hercegovine, odnosno kršenje obaveze entiteta Republika Srpska da poštuje Ustav BiH, u vezi s konačnom i obavezujućom prirodom odluka Ustavnog suda BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zatražio je od ambasadora Fergusona da institucije međunarodne zajednice koje su zadužene za sve aspekte implementacije Dejtonskog mirovnog sporazuma, a prvenstveno Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH i Vijeće za implementaciju mira, u skladu sa svojim ovlastima i obavezama poduzmu konkretne radnje i korake u cilju zaštite Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Posebno je naglasio činjenicu  da je proslava 9. januara kao Dana RS-a diskriminatorski čin prema ostalim narodima u tom dijelu Bosne i Hercegovine, protivan Evropskoj konvenciji o zaštiti ljudskih prava i temeljnih sloboda, što je sadržano i u zaključku Evropske komisije za demokraciju putem prava, poznatije kao Venecijanska komisija, iz 2013. godine.

Sagovornici su pozdravili današnje uknjiženje prve perspektivne vojne lokacije u RS-u, u Han Pijesku, čime je otpočeto ispunjavanje Talinskog uvjeta NATO-a i u ovom entitetu BiH.

Tokom susreta, razgovarano je i o rješenju statusa grada Mostara, saopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije