Izetbegović: Nećemo razmatrati SSP, nećemo 'preglasati' Ivanića

Fena
Izetbegović: Nećemo razmatrati SSP, nećemo 'preglasati' Ivanića
/ Anadolija
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je danas da na ovom organu neće biti preglasavanja u vezi s Odlukom Vlade RS-a

Podsjetimo, stav Vlade RS je da je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) BiH s Evropskom unijom neprihvatljiva i štetna po interese ovog entiteta.

"Danas neće biti pomaka, mi se u Predsjedništvu nećemo preglasavati, odnosno nećemo preglasati gospodina Ivanića i ne vidimo da je to put, ali nadam se da blokada i kriza u BiH neće potrajati duže od lokalnih izbora", kazao je Izetbegović, komentirajući novinarski upit u vezi s negativnim stavom Vlade RS-a u vezi s SPP-om.

Istovremeno, izrazio je nadu da će uslijediti povratak na racionalna rješenja koja su dobra za sve građane BiH, ocijenivši da aktuelni razvoj događaja nije samo problem zastoja BiH na evropskom putu, te da vodi ka negativnim ekonomskim posljedicama, odnosno direktnim i obimnim štetama za poljoprivredu i općenito privredu naše zemlje.

Među ostalim, Izetbegović je upozorio da bh. roba neće moći "izaći" iz zemlje, ta da BiH neće dobiti sredstva iz IPA-fondova, ocijenivši Odluku Vlade RS-a iracionalnom i veoma štetnom.

Dodao je da alternative nema te će BiH, ukoliko želi biti dio evropske porodice, morati prihvatiti konkurencijski pritisak, kako bi pristupila tržištu od 600 miliona stanovnika, te pozvao Vladu RS-a da promijeni odnos prema BiH, a time i prema svojim građanima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije