Izetbegović: Broj zaposlenih u FBiH raste ritmom od 1.200 novih radnika mjesečno

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Broj zaposlenih u FBiH raste  ritmom od 1.200 novih radnika mjesečno
/ Foto: Predsjedništvo BiH
U govoru povodom 27. godišnjice od osnivanja Stranke demokratske akcije (SDA), Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke i član Predsjedništva BiH, osvrnuo se na aktuelnu ekonomsku situaciju u BiH.

"Bruto domaći proizvod, industrijska proizvodnja, pokrivenost uvoza izvozom, svi ti vitalni parametri su u porastu. Prihodi od indirektnih poreza snažno rastu – prikupljeno je više od 200 miliona KM indirektnih poreza iznad plana za 2016. godinu, devizne rezerve povećane za 675 miliona KM i na rekordnom su nivou. Na rekordnom nivou su i depoziti – građani u bankama drže 10,5 milijardi KM, što je također najveći iznos do sada", rekao je Izetbegović.

On je objasnio da je veći bh. entitet na dobrom putu da ispuni predizborno obećanje o 100.000 novih radnih mjesta u slijedećih deset godina.

"Porast direktnih poreza u Federaciji iznosi 8,51 posto, porast broja turističkih noćenja u ovom entitetu čak 27 posto, a broj zaposlenih u Federaciji raste ritmom od 1.200 novozaposlenih mjesečno. Na ovaj se način predizborno obećanje o 100.000 novih radnih mjesta u sljedećih deset godina pokazalo realnim. Ali i nedovoljno ambicioznim – ako želimo zadržati mlade ljude u BiH, moramo proces zapošljavanja dodatno ubrzati", poručio je predsjednik SDA.

Dodao je da su riješeni problem posrnulih firmi  "koji nisu silazili s TV ekrana, poput Aide, Dite, Konjuha, TTU, Gredelj-Dobošnice i drugih".

"Za dalji snažan iskorak ka ekonomskoj stabilizaciji neophodno je pokrenuti ciklus izgradnje saobraćajne i energetske infrastrukture u BiH. Kako bismo povukli povoljne kredite međunarodnih banaka, potrebno je ispuniti uslov koji je postavio MMF – uvođenje akcize od 15 feninga na cijenu goriva", poručio je Bakir Izetbegović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije