Izetbegović: Bošnjaci najviše žele stabilnost BiH jer nemaju drugu domovinu

Fena
Izetbegović: Bošnjaci najviše žele stabilnost BiH jer nemaju drugu domovinu
Član Predsjedništva BiH i predsjednik SDA Bakir Izetbegović kazao je u intervjuu za Globus da predsjednik RS-a Milorad Dodik ne može srušiti Dejtonski mirovni sporazum, a da ne sruši mir u BiH i regiji.

"Diplomatija uvijek, na početku, ostaje pasivna pred političkim siledžijstvom, naročito kada se radi o spretnim manipulatorima masa. Onda se aktivira kada bude jasno da to neodgovorno siledžijstvo počinje kreirati politički i sigurnosni vrtlog koji se širi i postupno uvlači bliže i šire susjedstvo, destabilizira prilike i nanosi nesagledivu štetu svima", istaknuo je Izetbegović.

Podsjetio je da su bivši predsjednik Republike Srbije Slobodan Milošević i bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić prkosili volji i interesima međunarodne zajednice, bivši general Vojske Republike Srpske Ratko Mladić ponižavao je oficire i vojnike UNPROFOR-a, vezao ih je za bandere pa ih tako fotografirao, ali i ta drskost trajala je i završila kako je završila.

Ocijenio je da Dodik nema bilo čiju podršku za destabilizaciju Bosne i Hercegovine i regije, jer je to preopasna igra, a to nije ničiji interes, mišljenja je Izetbegović, pa ni interes Ruske Federacije.

Osvrnuo se i na postrojavanje Trećeg pješadijskog puka Oružanih snaga BiH na obilježavanju "Dana Republike Srpske" koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim, kazavši da je korištenje OSBiH u tu svrhu bilo nezakonito iako je predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić iskoristio mogućnost da s te funkcije zatražiti da se njemu u čast postroji ova jedinica.

"Ministarstvo za odbranu i Zajednički štab Oružanih snaga BiH stoga nije trebalo postupiti po Ivanićevu zahtjevu. Istraga koja je pokrenuta unutar Ministarstva za obranu i Oružanih snaga utvrdit će postoji li odgovornost pojedinaca u komandnom lancu za kršenje zakona i propisa prilikom postupanja po ovom Ivanićevu zahtjevu", dodao je.

Mišljenja je da je urušavanje principa i popuštanje u provođenju zakona opasnost za funkcioniranje bilo kojeg tijela ili institucije u svakoj državi, a posebno Oružanim snagama BiH te je kazao da se neće dozvoliti stvaranja samostalne vojske Republike Srpske jer bi takav pokušaj značio napad na ustavni poredak i potkopavanje vojne i obrambene moći BiH, što su teška krivična djela.

"Dodik će prijetiti referendumom o osamostaljenju, tražiti prenošenje nadležnosti s državni na entitetski nivo, dovoditi u pitanje suverenitet državnih institucija, praviti svađu i probleme, generirati umjetne krize, ali neće ići do kraja. Podizat će tenzije, a time i cijenu svoje ponovne kooperativnosti visoko, samo da bi u konačnici ispostavio zahtjeve i pokušao dobiti ono za što je zainteresiran, a to je onemogućavanje Ustavnog suda BiH da se bavi neustavnim aktivnostima institucija entiteta RS i onemogućavanje Tužilaštva i Suda BiH da procesuiraju korupciju na najvišim nivoima vlasti u entitetu RS", stav je Izetbegovića.

Govoreći o istupu predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović koja je govorila o opasnostima od terorizma i povratku hiljadu boraca IS-a u BiH, Izetbegović je kazao da je to bilo nepoštovanje prema BiH jer prije nego se izgovore takve tvrdnje treba provjeriti činjenice i razmisliti o posljedicama.

"Neistina o hiljadama opasnih terorista prisutnih u BiH djeluje razarajuće na odluku o prihvaćanju našeg zahtjeva za članstvo u Evropskoj uniji, na odluke investitora da riskiraju svoj kapital u BiH, na odluke turista da idućeg ljeta posjete BiH", pojasnio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

Govoreći o položaju Hrvata u BiH, kazao da imaju pravo kada traže da se uspostave zaštitni mehanizmi koji će onemogućiti narodima da biraju svoje predstavnike, ali sve ostalo u funkciji je političkog pozicioniranja, posebno zahtjevi za "treći entitet" ili federalizaciju.

Na pitanje šta je podrazumijevala njegova izjava da "počne li brod tonuti, svi će se u njemu utopiti, ne samo Bošnjaci", pojasnio je da u BiH svi dijele istu sudbinu i ako se bude kočio evropski put, izazivale krize i podizale tenzije i time usporavala obnova ekonomije, ako se krene u postizanje ratnih ciljeva političkim sredstvima, svi će biti u zastoju, svi će biti još siromašniji i nesretniji.

"Ako bude konflikata, svi mi i sva naša djeca naći ćemo se u opasnosti. Ne samo Bošnjaci, koji su vjerojatno najzainteresiraniji za stabilnost BiH jer nemaju alternativnu domovinu. Svi. U konačnici, nijedan dio BiH zasebno ne može biti uspješan i napredovati ako cijela BiH nije uspješna i ne napreduje. Bila je to moja poruka onima koji se olako i sebično upuštaju u političke avanture, traže razloge za svađe i konflikte, stvaraju krize koje će i njih pogoditi", zaključio je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za hrvatski sedmičnik Globus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije