Izetbegović: Oni koji nas plaše krizama pokušavaju oduzeti naša prava

Radiosarajevo.ba
Izetbegović: Oni koji nas plaše krizama pokušavaju oduzeti naša prava
Savjetovanje u sarajevskoj Vijećnici je završeno i donesena je odluka da Bosna i Hercegovina podnese zahtjev za reviziju presude pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, prema tužbi BiH protiv Srbije

Kako je na obraćanju medijima nakon završetka press konferencije potvrdio Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH, već naredne sedmice zahtjev za reviziju će biti predat, te BiH definitivno ide u ovaj proces.

On je podsjetio i da je podnošenje zahtjeva za reviziju itekako legalan, te da se ono vrši prema odluci Predsjedništva, koja je donesena još prije 15 godina.

"Predsjedništvo BiH, svojom odlukom od 4. oktobra 2002. godine, imenovalo profesora Sakiba Softića za pravnog agenta BiH pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu po tužbi protiv Savezne Republike Jugoslavije. Odluka Predsjedništva donesena je legalno, u skladu sa Ustavom i Poslovnikom o radu.

Ta odluka Predsjedništva nikada nije stavljena van snage, niti je na bilo koji način izmjenjena od dana kada je donesena. Tom odlukom Predsjedništvo je dalo profesoru Softiću generalnu punomoć da zastupa BiH pred Međunarodnim sudom pravde i da preduzima sve pravne radnje koje su propisane i predviđene Statutom i Pravilima ovog suda. Jedna od tih pravnih radnji jeste i podnošenje aplikacije za reviziju presude od 26. februara 2007. godine", istakao je Izetbegović u svom obraćanju medijima.

Na brojna pitanja medija Izetbegović je kratko odgovarao, no na glavno od pitanja, da li će ova revizija pokrenuti novu krizu u BiH, posebno na političkom planu, odgovorio je već u početnom obraćanju.

"Bit će krize, ali ne onakve kakvom se prijeti. Ovaj zahtjev ne oduzima ničije pravo", rekao je Bakir Izetbegović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sastanka"

Uskoro su se medijima obratili i drugi organizatori ovog skupa, tačnije predstavnici Fondacije "Pravda za BiH" i Institut za istraživanje zločina, koji su iznijeli zaključke ovog skupa. Oni su istakli da većina učesnika podržava agenta Softića, kao i to da su se stekli uvjeti za podnošenje zahtjeva za reviziju presude. 

Dodali su i da je smisao revizije utvrđivanje odgovornosti tadašnjeg rukovodstva Jugoslavije za genocid nad Bošnjacima, kao i to da je revizija izraz obaveze prema žrtvama genocida radi dobrosusjedskih odnosa i saradnje u regionu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije