Ivanić: Još ne znam za novu odluku, vojnici će ići sa mnom u Banja Luku

Fena
Ivanić: Još ne znam za novu odluku, vojnici će ići sa mnom u Banja Luku
Nakon što je Ministarstvo odbrane BiH objavilo da je Počasna garda Oružanih snaga BiH neće moći, kao pratnja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića učestvovati u proslavi u proslavi Dana RS-a, oglasio se i Mladen Ivanić.

On je kazao da još uvijek nema takve informacije, te da će vojnici ipak putovati s njim u Banja Luku, kako na dan 8. januara, kada se odaje počast palim borcima i civilnim žrtvama rata RS, tako i 9. januara, na Dan RS-a.

"Ponavljam, pripadnici Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH prisustvovat će manifestaciji, ja sam to rješenje našao, a kakvo je, vidjećete ovih dana", ustvrdio je Ivanić u izjavi novinarima.

Podsjećamo, ranije tokom dana Ministarstvo odbrane BiH je stavilo van snage odluku o angažmanu pripadnika OS BiH na ceremonijalnim aktivnostima povodom 9. januara u Banja Luci, jer su se našli u situaciji u kojoj nisu kompetentni da odlučuju. Posebno je takva odluka donesena nakon pisma koje je stiglo od NATO štaba u Sarajevu.

"Brigadna generalica Giselle M. Wilz, komandantica NATO štaba Sarajevo podržava 8. januar, ali je sporan angažman pripadnika dan poslije, 9. januara, a predsjedavajući Predsjedništva Ivanić, član Vrhovne komande, uputio je zahtjev za angažman počasne čete OSBiH za odavanje počasti, na 9. januar", pojasnila je Uma Sinanović u ime Ministarstva odbrane BiH.

Naglašava da je situacija nezavidna jer moraju da poslušaju Vrhovnu komandu, a s druge strane imaju stav NATO štaba koji je uključen u proces reforme odbrane.

"Iz tog razloga Ministarstvo je stopiralo i stavilo van snage dio odluke koji se odnosi na 9. januar i uputilo Predsjedništvu BiH sve ove činjenice na razmatranje i donošenje konačne odluke. Ministarstvo i nije kompetentno da u ovoj situaciji donosi odluku pored Vrhovne komande", istakla je Sinanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije