Ivanić: Izvršiti reviziju rezultata popisa, Izetbegović odbio kompromis

Fena
Ivanić: Izvršiti reviziju rezultata popisa, Izetbegović odbio kompromis
/ Merkel ima izbalansiran pristup (Foto: Fena)
Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić izjavio je danas u Banjoj Luci da je neophodno izvršiti reviziju rezultata popisa stanovništva u BiH, za koje je rekao da nisu validni i nisu ništa dobro donijeli nijednoj strani.

Ivanić je na pres-konferenciji rekao da niko objavom popisa nije dobio ništa, već se pokazala sva "prljavština BiH" te naveo da je za njega i dalje u političkom paketu dogovor o popisu i prihvatanje adaptiranog Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Ponovio je da je sav negativan ambijent počeo negativnom odlukom o metodologiji rezultata popisa i nespremnošću ključnih političara, posebno iz FBiH da dođe do kompromisa.

"Kompromis je bio jednostavan, a trebalo je 200.000 ljudi uključiti u građane BiH, ali jasno reći da žive van BiH. Ovako smo dobili iluziju da imamo i veći broj ljudi koji žive u BiH, a oni ne žive u BiH. Samim tim popis nije relevantan i tačan, i to svi znamo", ustvrdio je član Predsjedništva BiH.

"Priča da neko nekoga hoće da izbriše gumicom, a nije uspio puškom, nije tačna i predstavlja zloupotrebu. Pokazuje da nema spremnosti da se o ovom pitanju postigne kompromis, a posebno ga nije bilo 'kod bošnjačkog člana Predsjedništva BiH'", dodao je Ivanić.

Postavio je i pitanje šta je s "ključem" kojim su predstavnici RS-a mogli spriječiti objavu popisnih podataka. 

Kada je u pitanju posjeta Njemačkoj, izrazio je zadovoljstvo razgovorima s kancelarkom Angelom Merkel, za koju je rekao da u detalje poznaje situaciju u BiH i ima izbalansiran pristup, mnogo više nego oni koji svoju karijeru provode u BiH.

"Oni koji su pravili ambijent, da činim smetnje na evropskom putu, dobili su odgovor da nije tako", naveo je Ivanić.

Njemačka je, kaže, posvećena evropskom putu BiH, a dali su i obećanje da će odobriti dodatna sredstva za poljoprivredu BiH nakon adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH s EU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije