Ispovijest kradljivca automobila u BiH: Ukrademo golf za 50 sekundi

Radiosarajevo.ba
Ispovijest kradljivca automobila u BiH: Ukrademo golf za 50 sekundi
Arhiv / Ilustracija
Golf IV ukrade se za 50 sekundi, Golf V za dvije minute, pasat za 60 do 90 sekundi. Pod uvjetom da imaju fabrički alarm, počinje svoju ispovijest Sanel Karahmet (38), jedan od zatvorenika u Zenici.

Golf IV ukrade se za 50 sekundi, Golf V za oko dvije minute, Passat za 60 do 90 sekundi. Pod uvjetom da imaju fabrički alarm, počinje svoju ispovijest Sanel Karahmet (38), jedan od zatvorenika u KPZ Zenica.

Karahmet je osuđen za organizirani kriminal, tačnije za krađu motornih putničkih vozila. Osuđen je na devet godina zatvora, piše Start magazin BiH.

„Osuđen sam za krađu 50 automobila u nekih godinu i po dana. Dobivali smo od hiljadu do dvije i po hiljade eura po autu. Krali smo širom BiH, pretežno Volkswagenov program automobila“, dodaje Karahmet.

Neka vozila su, kako navodi, završavala na autootpadima, drugima su falsificirani dokumenti i odvezeni su preko granice. U lov su kradljivci automobila kretali u malim timovima, u vozilima koja nisu bila regularna, a onda putovali od grada do grada, od sela do sela, i tražili plijen. Krali su isključivo noću.

Imali smo poseban alat, dekodere manje od kutije cigareta. Bravu otvorimo fizički, uđemo u vozilo, izbijemo unutrašnju bravu u koju ide ključ, a onda damo kontakt šrafcigerom. U servis-džek uključimo dekoder koji poništi postojeće kodove i ubacimo kod koji omogućava startovanje automobila. Nakon toga damo kontakt šrafcigerom i gotovo“, pojašnjava Karahmet, koji je po profesiji mehaničar.

„Kod nekih dodatnih zaštitinih mehanizama sam znao podići haubu, raskopčam komande, ubacim u treću i vozim. Inače sam po profesiji mehaničar. Kojekakvi prekidači i prepreke koje se postavljaju vas mogu malo usporiti, ali u suštini ne postoji apsolutna zaštita. Sve se može neutralisati…“, dodaje Karahmet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije