Inzko: Dodik je odabrao civilizacijski mrak u koji vodi i manji bh. entitet

Fena
Inzko: Dodik je odabrao civilizacijski mrak u koji vodi i manji bh. entitet
/ Fena
Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko, koji je prisustvovao obilježavanju 21. godišnjice genocida počinjenog u Srebrenici, kazao je da su sramotne, razočaravajuće i krajnje neprihvatljive izjave kojima se poriče genocid.

"Za vrijeme komemoracije žrtvama srebreničkog genocida, dok su majke ispraćale po kost ili dvije svojih sinova na vječni počinak, predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je da se u 'Srebrenici nije dogodio genocid i da ga nikada neće ni priznati'", podsjetio je Inzko.

Dodao je da je "tim duboko nehumanim činom predsjednik Dodik odabrao civilizacijski mrak u koji vodi i entitet kojim predsjedava".

Inzko podvlači da je u Srebrenici počinjen genocid i da je to činjenica koju su potvrdile kako odluke Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju tako i one Međunarodnog suda pravde.

"Genocid je zločin koji duboko potresa savjest čovječanstva. Takvi teški zločini prijetnja su miru, sigurnosti i dobrobiti cijelog svijeta. Oni političari koji 2016. godine i dalje poriču genocid svjesno se distanciraju od zajedničke ljudskosti. Svjesna namjera da se zatruje atmosfera i dignu tenzije za duboko je žaljenje", mišljenja je Inzko.

Ocijenio je da je krajnje je vrijeme da se prestanu vrijeđati žrtve srebreničkog genocida i njihove porodice te da se konačno osigura da se ne samo žrtve genocida počinjenog u Srebrenici, nego i sve žrtve ratnih zločina počinjenih u Bosni i Hercegovini, istinski poštuju.

"Žrtve strašnih zločina koji su počinjeni tokom rata, bilo da je riječ o Srbima, Hrvatima, Bošnjacima ili ostalima, moraju se poštovati bez ikakve rezerve. Poricanje zločina počinjenih nad njima mora konačno prestati", jasno je istaknuo visoki predstavnik u BiH.

Zaključio je da ukoliko političari u BiH nisu u stanju kontrolirati vlastito ponašanje, stvorit će situaciju u kojoj neće biti druge opcije nego da se krene putem koji su izabrale brojne druge evropske zemlje, a to je da se poricanje holokausta, genocida i sličnih zločina proglasi krivičnim djelom, saopćio je Ured visokog predstavnika u BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije