Zasjedala Interresorna radna grupa: Da li će biti održani opći izbori 2018. godine

Srna
Zasjedala Interresorna radna grupa: Da li će biti održani opći izbori 2018. godine
Interresorna radna grupa za analizu stanja i predlaganje modaliteta uvođenja novih tehnologija u izborni proces u Bosni i Hercegovini zasjedala je sedmi put, kako bi razgovarala o mogućim izmjenama izbornog zakonodavstva.

Na sastanku su dati neki prijedlozi, koji će biti usaglašavani u političkim krugovima, no nije bilo dogovora o konkretnim izmjenama, kazao je Branko Petrić, predsjedavajući ove grupe.

"Za narednu sjednicu, koja bi trebalo da bude održana 19. aprila, dogovoreno je da članovi radne grupe dođu sa konkretnim prijedlozima i rješenjima kako bi se obavila tehnička priprema za kompletnu analizu Centralnog biračkog spiska i usklađivanje biračkih spiskova sa stvarnim stanjem na terenu, s ciljem očuvanja vjerodostojnosti izbornog procesa", rekao je Petrić novinarima u Sarajevu.

On je naveo da je za sprovođenje odluke Ustavnog suda BiH o izboru zastupnika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ostalo još tri mjeseca, a, ukoliko ona ne bude sprovedena, taj sud će vjerovatno donijeti dopunsku odluku.

"Ubijeđen sam da će izbori biti raspisani i sprovedeni kompletno i demokratski, bez obzira da li će odluka Ustavnog suda biti sprovedena ili ne, jer u Izbornom zakonu ima dovoljno kapaciteta i resursa da se to sprovede", naglašava Petrić.

Iako nije bilo konkretnih dogovora, ova radna grupa otvorila je danas niz pitanja koja nisu razmatrana u prvom dijelu njenog rada kada su pripremani prošlogodišnji lokalni izbori, a riječ je o izboru u Predsjedništvo i Parlamentarnu skupštinu BiH, te parlamente entiteta i izbor predsjednika Republike Srpske.

Nadalje, pozitivno je i to što se većina članova radne grupe složilo sa brojnim rješenjima koja su predložena, te se čini kako bi političari u BiH mogli vrlo skoro postići dogovor o izmjeni izbornog zakonodavstva.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije