Ima li razloga za paniku: Šta se danas dešavalo u lukavačkoj koksari?

Fena
Ima li razloga za paniku: Šta se danas dešavalo u lukavačkoj koksari?
/ Koksara Lukavac (Foto: Fena)
Povodom današnjih događaja u krugu Global Ispat Koksne Industrije d.o.o. iz ove kompanije tvrde da se u Koksari nije dogodila ekološka katastrofa, niti se radilo o ozbiljnijem incidentu, te da nema potrebe za širenjem panike.

Naime, došlo je do poremećaja u tehnološkom procesu rada na koksnoj bateriji V koji je brzom reakcijom saniran.

"Također, želimo potvrditi da jeste došlo do određene emisije ispuštenog gasa. Međutim, kako je potvrdio i Jasmin Imširović, menadžer za okoliš Global Ispat Koksne Industrije Lukavac, nije se radilo o većoj nesreći", ističe se u saopćenju.

"Procjena tehničkog osoblja u trenutku ovih dešavanja je bila da nije došlo do nesreće većih razmjera stoga nismo o tome obavještavali Opštinski štab Civilne zaštite. O njemu je odmah telefonskim putem obaviješten načelnik Općine Lukavac Edin Delić i Federalna inspektorica za zaštitu okoliša Maida Bešlagić", kazao je Imširović.

Naglašeno je da tokom ispada nije bilo povrijeđenih osoba, te da je proces stavljen pod kontrolu u kratkom roku, a proizvodnja se i dalje odvija normalno.

"U GIKIL-u imamo standardnu operativnu proceduru ponašanja u ovakvim i sličnim situacijama na koje smo spremni pravovremeno odreagirati u svakom momentu, zbog čega se naši uposlenici kao i građani mogu osjećati sigurno", poručio je Imširović.

Global Ispat Koksna Industrija d.o.o. Lukavac zahvaljuje svojim radnicima, građanima kao i načelniku Opštine Lukavac Edinu Deliću, na podršci, te ukazanom povjerenju i razumijevanju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije