Identifikacija dvogodišnjeg Sabrije Ribića i novinara Kjašifa Smajlovića

Anadolija
Identifikacija dvogodišnjeg Sabrije Ribića i novinara Kjašifa Smajlovića
Identifikacija dvogodišnjeg Sabrije Ribića iz kozlučkog naselja Skočić, koji je ubijen zajedno s roditeljima i šest sestara 1992. godine, zakazana je za petak u Komemorativnom centru u Tuzli.

"Posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice Crni Vrh na području Zvornika, iz koje je 2003. ekshumirano 629 posmrtnih ostataka žrtava iz proteklog rata. Do sada su identificirani posmrtni ostaci četiri sestre starosti od tri do 13 godina, posmrtni ostaci roditelja Ismeta i Šefke, a nisu još identificirani posmrtni ostaci najmlađeg Sabrije i dvije sestre Ismete i Zlate", istaknula je Čengić. 

Sabrija je bio najmlađi u porodici Ribić. Njih devetero, s još nekim članovima rodbine i komšijama, nakon odvođenja iz kuće, strijeljano je u Malešiću.

U decembru prošle godine identificirane su i ukopane četiri sestre Ribić - Zlatija (13), Zijada (7), Suvada (5) i Almasa (4), koje su strijeljane 12. jula 1992. godine. 

Djevojčice su ukopane pored mezara svojih roditelja, oca Ismeta i majke Šefke.

Jedini preživjeli iz porodice Ribić je Zijad, koji je ranjen prilikom strijeljanja. Zijad danas živi u Tuzli, a imao je osam godina kada je preživio strijeljanje u kojem mu je ubijena cijela porodica. Strijeljanje se dogodilo 1992. godine u selu Malešići.

U mjestu Skočić ubijeno je 27 žrtava romske nacionalnosti.

U četvrtak identifikacija Kjašifa Smajlovića

U Tuzli će u četvrtak biti identificirani i posmrtni ostaci dugogodišnjeg dopisnika dnevnog lista Oslobođenje iz zvorničke regije Kjašifa Smajlovića, koji je bio prva novinarska žrtva u ratu u BiH 1992. godine.

Smajlovićevi posmrtni ostaci pronađeni su u primarnoj masovnoj grobnici Kazanbašća u Zvorniku. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije