I u Bugojnu prigodan program u znak sjećanja na žrtve genocida

Fena
I u Bugojnu prigodan program u znak sjećanja na žrtve genocida
Srebrenička tragedija je tragedija svih nas koji volimo ovu zemlju - poručili su organizatori i učesnici programa koji je u Bugojnu bio posvećen obilježavanju 11. jula - Dana sjećanja na genocid u Srebrenici.

Na centralnom gradskom trgu imena i prezimena 8.372 srebreničke žrtve čitali su svi građani koji su to željeli, među kojima je bio i bugojanski načelnik Hasan Ajkunić.

Također, potpisali su se u knjigu koja će biti uručena “Majkama Srebrenice”, u znak podrške njihovoj borbi u traženju pravde.

"-Osjetila sam potrebu da dođem ovdje, kao i svaki građanin BiH. Suosjećam s majkama Srebrenice, i članovima porodica stradalih", kazala je Bugojanka Amra Mustajbegović.

Za Ajlu Kurtović današnji dan je “izuzetno važan za našu državu i treba ga pamtiti, kao i ljude koji su ubijeni”.

"Ne smijemo zaboraviti 11. juli, jer se u Srebrenici dogodio genocid", naglasila je.

Programu je prisustvovala i Zinka Balihodžić iz Oboraca kod Donjeg Vakufa, koja je u Bugojno došla s 14-godišnjom kćerkom Aminom.

"Razumijem bol naroda Srebrenice, jer sam u ratu i sama izgubila oca. Danas se tuga nadvila nad mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini", kazala je.

S narodom koji je "pretrpio zločin nezabilježen u novijoj historiji na evropskom tlu” suosjeća i rođeni Prozorak, nastanjen u Bugojnu Almir Hujdur.

"Ovo je najmanje što možemo učiniti za njih. Čini mi se da je kod ljudi, kako vrijeme odmiče, bol koju su oni preživjeli sve veći", naglasio je.

Istim povodom, članovi Teatra Fedra izveli su prigodne recitale, a upriličena je i izložba radova bugojanskih umjetnika Adine Kero i Huseina Šljive.

Članice Asocijacije žena SDA Bugojno građanima su dijelile heklane "Cvjetove Srebrenice“, koji na simboličan način podsjećaju na zbivanja u Srebrenici 11. jula 1995.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije