Huskić pojasnio: Zašto Trump neće moći vladati sam?

Hajrija Avdić
Huskić pojasnio: Zašto Trump neće moći vladati sam?
Arhiv / Adnan Huskić
Sjedinjene Američke Države imaju novog predsjednika - Donalda Trumpa, republikanskog kandidata.

U kojoj mjeri i na koji način će sada Trump utjecati na političke procese u SAD-u, ali i cijelom svijetu, za Radiosarajevo.ba govori Adnan Huskić, politički analitičar.

"Američki izbori, tačnije izbor Donalda Trumpa za američkog predsjednika, u velikoj mjeri pokazali su ono s čim se suočava ne samo demokratija u SAD-u već globalno - manifestuje se na jedan način razočaranost politikom, otuđenost koju ljudi osjećaju od politike i političara. Ovim izborima je sve kulminiralo, što dokazuje i to da su u SAD-u izabrali prvi put osobu koja nema niti političkog niti vojnog iskustva, za najveću državnu funkciju", govori Huskić.

Mišljenja je da je Trump istovremeno precijenjen i potcijenjen.

"Precijenjen - jer Trump, bez obzira na to što će obavljati funkciju predsjednika SAD-a samog sistema i uređenja političkog – neće vladati sam, bez ikakve kontrole, neće suvereno moći donositi odluke. Iza njega mora da bude Kongres i Senat. Moram reći da mi je, na jedan način, jako drago da će ga pratiti republikanska većina i u jednom i u drugom domu. Posebno jer mislim da je upravo zbog njihovih nepromišljenih i neozbiljnih političkih poteza u posljednjih nekoliko godina, s njima bilo gotovo nemoguće surađivati i da je SAD postao nefunkcionalan", ističe Huskić, te nastavlja:

"Ovo što se sada dešava je naprosto karma. Republikanci moraju da rješavaju problem koji su sami stvorili. U tom smislu bit će interesantno posmatrati recimo tu dinamiku kako će se ponašati i na koji način surađivati, te da li će Kongres i Senat stajati iza njega, te da li će, u slučaju da se pokaže da je ovo bila potpuno pogrešna odluka, da stvari krenu nizbrdo – pokrenuti proces opozivanja."

A kada je riječ potcijenjenosti uloge koju Trump ima, smatra Huskić, u tom smislu ne može se zanemariti činjenica da će kao strukturna sila, dolazak Donalda na vlast u velikoj mjeri odrediti neke opće vanjskopolitičke smjerove pa i unutrašnje.

"Ali jednako tako, ponavljam, ne mislim da će se raditi o revoluciranom preokretu. Sistem u SAD-u je dovoljno je snažan da će komodirati i jednog takvog živopisnog lika kakav je Trump, a da se ne uruši u potpunosti. Ovo je test za američku demokratiju", dodaje Huskić za Radiosarajevo.ba.

Kako pobjeda Donalda Trumpa može utjecati na BiH, pitali smo Huskića:

"Ne očekujem nikakve promjene, jednako sam bio skeptičan po pitanju i alternativnog scenarija da je pobijedila Hilary Clinton.  Ovo ne predstavlja za nas ništa direktno, ali bi moglo utjecati ovisno od toga kakva politika SAD-a bude prema regiji, Rusiji i Zapadnom Balkanu, te unutar struktura kao što je NATO. Jer od tih pitanja mi zavisimo, i tu jedino možemo osjetiti promjene."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije