Komesar Halilović: Obećavamo veće prisustvo policije na ulicama

Amil Dučić
Komesar Halilović: Obećavamo veće prisustvo policije na ulicama
Novoimenovani komesar policije MUP-a KS-a Mevludin Halilović u intervjuu za Radiosarajevo.ba najavio da će u narednom periodu poduzeti niz aktivnosti kako bi se poboljšao rad policije a samim time i sigurnost građana podigla na veći nivo.

Prvi koraci na ovoj funkciji, kako ističe Halilović, bit će detaljna analiza o tome gdje su u proteklom periodu bili zadovoljavajući rezultati, a gdje nisu. Ističe da će uskoro uslijediti i reorganizacija Uprave policije.

Zbog čestih medijskih navoda da je Sarajevo već odavno grad opasnog življenja, pitali smo ga za njegov stav.

"Analitički pokazatelji govore da je stanje povoljnije i da su rezultati rada policije poboljšani. Kada je riječ o događajima koji su se u posljednje vrijeme desili, djelovali smo adekvatno hitnim i ad hoc mjerama koje su dale rezultate. Tu prije svega mislim na veći angažman uniformirane policije, te Jedinice za podršku i za specijalističku podršku, zatim kroz patrolnu djelatnost. Pokrivali smo grad u večernjim satima, s ciljem sprečavanja vršenja krivičnih djela i narušavanja javnog reda mira“, kazao je Halilović.

mevludin_halilovic_intervju_2.jpg - Komesar Halilović: Obećavamo veće prisustvo policije na ulicama

FOTO: Radiosarajevo.ba

S druge strane, priznaje da se građani ne osjećaju sigurno. On je obećao da će policija s njima na čelu u narednom periodu uraditi sve da se ta percepcija poboljša, da policija bude još prisutnija na terenu. Upitali smo ga šta je s najtežim krivičnim djelima, kao što su ubistva, čemu su Sarajlije u posljednje vrijeme svjedočili primjerice na Alipašinom Polju ili na Otesu.

"Ipak imamo trend smanjenja izvršenja ovih krivičnih djela u 2017. U prvih pet mjeseci imali smo tri takva djela, te su sva u rasvijetljena. Izvršioci su predati nadležnim tužilaštvima na dalju proceduru. S tog aspekta možemo reći da je stanje zadovoljavajuće. Isto je slučaj i kada su u pitanju krivična djela napad na imovinu. U KS-u i dalje imamo problem teških krađa motornih vozila, ranije je toga, doduše, bilo više“, rekao je on.

Podsjeća da je nedavno policija KS-a nadležnom tužilaštvu podnijela izvještaj o krivičnim djelima organizirane grupe zbog teških krađa vozila, a taj izvještaj je obuhvatio 87 krivičnih djela. Ipak u odnosu na lani, kaže, broj ovakvih krivičnih djela smanjen je za 50 posto.

"Zaista se može reći da je poboljšana sigurnost u saobraćaju. Nakon pogibije dvije djevojke na Marijin-Dvoru, policija je radila dosta pojačano i rezultati su mjerljivi. U prvih pet mjeseci znatno je smanjen broj saobraćajnih nesreća. Policija nastavlja s pojačanim prisustvom u večernjim i jutarnjim satima“, rekao nam je Halilović.

Potcrtao je da policija poseban problem ima s problemom prosjačenje, koje je naizraženije na području općine Centar, Stari Grad, te Ilidža, te je istaknuo da su na rješavanju ovog problema zakazale mnoge institucije.

Nezaobilazno pitanje za novog komesara policije bilo je i kako se policija uhvatila u koštac s igricom "Plavi kit“, internet pošasti koja putem igrica djecu prisiljava na samoranjavanje.

"Imali smo dva slučaja na području KS-a. Mi smo upoznali FUP koji ima poseban odjel koji se bavi cyber kriminalom. Upoznato je i nadležno tužilaštvo. Odmah smo se oglasili i pozvali roditelje, staratelje koji rade u obrazovnim institucijama da se povede računa o ovome i izvrši jači nadzor nad korištenjem internet i igrica koje koriste djeca. Pratit ćemo situaciju, postoje aktivnosti i Ministarstva za obrazovanje na educiranju učenika o negativnim posljedicama tih igrica", rekao nam je komesar Halilović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije