Hahn: Reforme nisu tu samo da bi se zadovoljio Brisel

Fena
Hahn: Reforme nisu tu samo da bi se zadovoljio Brisel
Komesar za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, nakon što je Evropska komisija usvojila Izvještaj o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu, kazao je da računa na kontinuiran rad i posvećenost BiH.

Dodao je i da je  Evropska komisija spremna pružiti podršku.  

Istakao je da je BiH pokazala da je uspjeh moguć kada njene vlasti i institucije, lideri i političke partije ulože istinski napor da zajednički rade.

"Kao rezultat ostvarenog napretka, zemlje članice EU pozvale su Evropsku komisiju da dostavi svoje mišljenje o zahtjevu BiH za članstvo u EU. Ovo je ključni korak za zemlju na njenom putu ka EU", kazao je Hahn u video poruci koju je objavila Delegacija EU u BiH.

Rekao je da se nada aktivnoj opredijeljenosti i učešću javne administracije i civilnog društva u cjelini širom BiH, što će biti neophodno da bi zemlja predstavila sveobuhvatne informacije Evropskoj komisiji za pripremu njenog mišljenja.

Sada je, navodi, važno da se svi predstavnici vlasti fokusiraju na reforme koje su potrebne da bi se nosili s ekonomskim i socijalnim izazovima u zemlji, posebno s visokom stopom nezaposlenosti mladih, te da ne dozvole da ih u tome omete retorika podjele.

Dodao je da postoji dobar napredak, kao temelj, i da provedba Reformske agende treba da se nastavi punom brzinom i s potpunom odlučnošću.

"Usvajanje Okvirne strategije za transport ima potencijal da otključa fondove EU i općenito poboljša povezanost BiH s ostatkom regije. Isto tako, strategije za cijelu zemlju iz oblasti poljoprivrede, okoliša i energije, kao i za upravljanje javnim finansijama, koje treba da se usvoje, će pomoći BiH da krene naprijed", kazao je Hahn.

Također, rekao je da nezavisnost pravosuđa, borba protiv korupcije, i organiziranog kriminala trebaju biti ojačane.

"Ove i sve ostale reforme nisu tu samo da bi se zadovoljio 'Brisel', one će prvenstveno koristiti BiH i svim njenim građanima, kroz stvaranje novih prilika i perspektiva za stabilniju i prosperitetniju budućnost", naveo je Hahn.

Smatra da je BiH dokazala da ima potencijal da napreduje prema EU ostvarujući potrebne reforme.

Podsjetio je da je BiH u februaru podnijela zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije