Hadžović: Pripadnici OSBiH najbolje diplomate naše zemlje

Fena
Hadžović: Pripadnici OSBiH najbolje diplomate naše zemlje
BiH je prošla trnovit put od korisnika međunarodne vojne pomoći do zemlje koja svojim djelovanjem pruža doprinos međunarodnom miru i stabilnosti u kriznim područjima, izjavio je generalni sekretar Centra za sigurnosne studije (CSS) Denis Hadžović.

"Prošlo je četvrt vijeka od podizanja bosanskohercegovačke zastave na East Riveru i međunarodnog priznanja BiH kao nezavisne države. Više od 1.200 pripadnika Oružanih snaga BiH (OSBiH), koji su do sada učestvovali u UN i NATO-operacijama podrške miru, predstavljali su najbolje diplomate naše zemlje, koji su svojim profesionalnim angažmanom predano radili na podizanju ugleda Bosne i Hercegovine u svijetu", istaknuo je Hadžović.

U tom kontekstu smatra da je reforma odbrane u Bosni i Hercegovine jedan  od najuspješnijih procesa, koji se pod okriljem međunarodne zajednice implementira u cilju dostizanja standarda neophodnih za pridruživanje evroatlantskim integracijama.

"Intenzivna i sadržajna saradnja OSBiH i Ministarstva odbrane BiH (MOBiH) s međunarodnim organizacijama poput NATO-a, Evropske unije (putem EUFOR-a), OSCE-a i UN-a, te bilateralni sporazumi s više od 30 zemalja, najbolji su pokazatelj podrške koju partneri pružaju Bosni i Hercegovini za njeno opredjeljenje i doprinos očuvanju mira i sigurnosti u svijetu", ocijenio je  Hadžović.

Istovremeno, mišljenja je da ispunjavanje standarda i uvjeta za punopravno članstvo u NATO-u, kao i dostizanje pune interoperabilnosti odbrambenih kapaciteta BiH sa zemljama partnerima, predstavlja značajan izazov za OSBiH u narednom periodu.

Hadžović ističe da će veoma bitan korak na tom putu predstavljati podrška implementaciji dokumenta "Pregled odbrane", odnosno ustroja OSBiH i njihovih planova modernizacije i opremanja u skladu s NATO-ovim standardima, uz uvjerenje da se samo tako može osigurati nastavak potrebnih reformi i osnažiti kredibilitet države BiH u ispunjavanju vanjskopolitičkih ciljeva usmjerenih na pridruživanje EU i NATO-u.

"Da je MOBiH sposobno da bude ravnopravan međunarodni partner najbolje ilustruju UN i NATO akreditacije u ispunjavanju standarda potrebnih u obuci i edukaciji za operacije podrške miru uručene Središtu za obuke za operacije podrške miru (PSOTC)", pojašnjava.  

Nadalje, precizira da otklanjanje prepreka za aktivaciju Akcionog plana članstva (MAP) predstavlja prvi korak na putu daljnje integracije u NATO.

"Nadam se da će politički establišment u Bosni i Hercegovini iskazati odgovornost i zrelost kako bi svim bh. građanima pružili veću sigurnost i stabilnost koju sa sobom, između ostalog, donosi integracija u evroatlansku zajednicu", kazao je Hadžović za Fenu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije