Građani BiH od 21. marta ostaju bez pasoša

S. H.
Građani BiH od 21. marta ostaju bez pasoša
Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Građani Bosne i Hercegovine ostat će bez pasoša od 21. marta.

Tačnije, bh. građani neće moći dobiti pasoš, jer neće biti pasoških knjižica, potvrdio je za Radiosarajevo.ba direktor Agencije za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka BiH (IDDEEA) Edim Nesimi.

"Postojeći Okvirni sporazum o nabavci putnih isprava kao jedan od uslova ima rok do 21.marta 2017. godine. Također, činjenica je da do navedenog roka nije moguće sprovesti tendersku proceduru, ali nadležne institucije će poduzeti sve raspoložive mjere da prevaziđu ovu situaciju", rekao je Nesimi.

IDDEEA je nedavno poništila i tender koji je raspisan 8. novembra prošle godine.

"Tender je poništen zbog Rješenja URŽ-a kojim je usvojena žalba jednog od ponuđača i poništena tenderska dokumentacija. U rješavanju ove situacije uključeni su IDDEEA, Ministarstvo civilnih poslova i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine", dodao je Nesimi za Radiosarajevo.ba.

Podsjećamo, u novembru smo pisali o tome da, nakon što je Ured za žalbe BiH poništio tender za štampanje pasoša, na kojem je pobijedila njemačko-banjalučka firma Mühlbauer, postoji bojazan da novi ugovor neće biti zaključen do marta 2017. A upravo tada Mühlbaueru ističe aktuelni trogodišnji ugovor, zaključen u martu 2014. godine.

Vijeće ministara BiH može riješiti ovaj problem eventualnim donošenjem odluke o privremenom produženju ugovora sa sadašnjim isporučiocem.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije