Goran Salihović: Žele moju smjenu jer sam Dodika pozvao na saslušanje

Radiosarajevo.ba
Goran Salihović: Žele moju smjenu jer sam Dodika pozvao na saslušanje
/ Arhiv
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Goran Salihović odbacio je kao netačne sve navode iz disciplinske tužbe koju je protiv njega pokrenula Kancelarija disciplinskog tužioca Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH /VSTS BiH/, saopšteno je iz Tužilaštva BiH

Salihović je istakao da ništa iz te prijave nije tačno, odnosno da je sve montirano, piše Srna.

Salihović je naveo da je razlog za prijavu to što je otvorio istragu protiv Milorada Dodika, koji je prvi put u istoriji dobio poziv da se javi u Tužilaštvo BiH.

“On je juče jasno rekao da stoji iza referenduma. Prije toga nije moglo, predmet je otvoren prije 20 dana i mi to radimo”, naveo je Salihović.

Salihović je negirao da je kao glavni tužilac kočio pojedine istrage protiv visokih zvaničnika, posebno onih iz Republike Srpske.

“Nikad nisam ništa kočio. U slučaju Bobar banke u srijedu će biti podignuta optužnica, čekali smo određene podatke iz Hrvatske putem instituta međunarodne pravne pomoći. Što se tiče Pavlović banke, i tu čekamo jer imamo pet međunarodnih pomoći, od SAD do Srbije. Čekamo da odgovori dođu, da bismo nastavili raditi”, rekao on.

Salihović je istakao da nikad ništa nije zatvoreno. “Što se tiče ostalih predmeta, kao što je `Špirić` /Špirićeva kupovina stana u Beču/ i `Zlato` /optužbe da je Dodik u Rusiji podmićen kilogramom zlata/ to su potpuno netačne stvari”, naveo je Salihović.

On je napomenuo da je jedini razlog za zahtjev za njegovom suspenzijom poziv za saslušanje Milorada Dodika.

Salihović je istakao da je siguran u ispravnost svojih odluka i da se ne boji nijednog postupka pri Kancelariji disciplinskog tužioca, jer će biti utvrđeno da je postupano u skladu sa zakonom.

U saopštenju se ističe da se Tužilaštvo BiH nalazi pod veliki političkim pritiscima, koji predstavljaju zloupotrebu određnih pojedinaca unutar institucija u političke svrhe, te da će više detalja o tome glavni tužilac objelodaniti u narednom periodu, nakon čega će građanima biti jasno o kakvim se političkim i institucionalnim zloupotrebama radi u pokušaju udara na glavnog tužioca.

U prilog tvrdnjama da se radi o konstrukcijama i zloupotrebama ide i činjenica da se zahtjeva tajnost postupka, a o svemu navedenom više informacija glavni tužilac će objelodaniti uskoro, navedeno je u saopštenju.

Uz disciplinsku tužbu protiv Salihovića, dostavljeni su prijedlozi za suspenziju i razrješenje glavnog tužioca Tužilaštva BiH zbog povrede dužnosti glavnog tužioca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije