FUCZ dobija dva psa za potrage za nestalim osobama na otvorenom

Fena
FUCZ dobija dva psa za potrage za nestalim osobama na otvorenom
/ Ilustracija
U Sektoru za organizaciju deminiranja i uništavanja eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) u Azićima danas će biti obavljena službena primopredaja pasa, čime će FUCZ biti "bogatija" za dva psa tragača.

Pse je donirala BOSNET Group d.o.o.

Pored ljudstva osposobljenog za izvođenje složenih akcija zaštite i spašavanja, FUCZ ima i osam pasa, četiri obučena za traženje mina i tri psa za potrage. Danas će im se pridružiti još dva psa, rase „Belgijski ovčar-Malinois“, koji će biti obučeni za potrage za nestalim osobama na otvorenom, iz ruševina i lavina.

Belgijski ovčar Malinois, nazvan po gradu Mechelenu, prvi je belgijski ovčar prema kojem je utvrđen standard ove pasmine i koji je postao mjerilo za sve ostale belgijske ovčare.

Jedan se zove Quicker i nosit će naziv brenda za hranu za pse kompanije BOSNET Group d.o.o. koja donira ove pse, a drugi je Aska, po psu koji je, kao pripadnik POEK tima FUCZ, dao veliki doprinos operacijama deminiranja u Bosni i Hercegovini i tako spasio mnoge živote, a zbog bolesti je nedavno uginuo.

Psi su stari sedam mjeseci a nabavljeni su iz Centra za obuku pasa „Arka“ u Jablanici.

Korištenje psa tragača kod potraga je od velikog značaja, što potvrđuje činjenica da jedan obučen potražni pas može zamijeniti nekada i do stotinu spasilaca pretražujući isti teren četiri puta brže.

Zahvaljujući istančanom i snažnom čulu mirisa pas ima 90 procenata uspješnosti pretrage. Ljudi, na primjer, dostižu tek do 40 posto vjerovatnoće pronalaska nestale osobe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije