Fikret Abdić kandidat za načelnika Velike Kladuše

L. R.
Fikret Abdić kandidat za načelnika Velike Kladuše
Arhiv / Fikret Abdić
Laburistička stranka Bosne i Hercegovine na svojoj je web stranici objavila kako je danas predala kandidatske liste za predstojeće izbore, te da je za kandidata za načelnika Velike Kladuše predložila Fikreta Abdića.

Njegova kćerka, Elvira Abdić Jelenović nositeljica je liste za Općinsko vijeće.

 

Njihov kandidat za načelnika Cazina je Hakija Beganović.

 

Podsjećamo vas, Fikret Abdić ili Babo predratni je privrednik i političar iz Velike Kladuše, a poslije rata je osuđen za ratne zločine. Osuđen je da je protivno Ustavu BiH proglasio tzv. Autonomnu pokrajinu Zapadnu Bosnu (APZB) i kao vrhovni zapovjednik tzv. Narodne odbrane Zapadne Bosne naredio, planirao i organizirao otvaranje logora i prihvatnih centara u velikokladuškoj općini u koje su zatvarani protivnici uspostave APZB-a.

 

Osuđen je u Hrvatskoj, a tamošnji Vrhovni sud konačnu je odluku donio u martu 2005. Dobio je kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, a izašao je 9. marta 2012, nakon što je odslužio dvije trećine kazne. U zatvoru je, naime, bio od 2002.

 

Fikretu Abdiću početkom ovog mjeseca istekla je petnaestogodišnja kazna za ratne zločine, koju je izdržavao u Hrvatskoj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije