Federica Mogherini u četvrtak u Sarajevu: Šta će pitati bh. vlasti?

Radiosarajevo.ba
Federica Mogherini u četvrtak u Sarajevu: Šta će pitati bh. vlasti?
/ Foto: Fena
Visoka predstavnica EU za vanjsku i sigurnosnu politiku i potpredsjednica Euopske komisije Federica Mogherini u četvrtak će posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

Mogherinijeva će se najprije sastati s članovima Predsjdništva BiH, potom je planirano druženje s studentima osam bh. univerziteta, a na kraju i susret s predsjedavajućim Vijeća ministara BiH, negova dva zamjenika i ministrom vanjskih poslova BiH.

"Za Evropsku uniju je prioritet suradnja s zemljama Zapadnog Balkana koje su srce našeg kontinenta. Radim na tome da svaka od zemalja Zapadnog Balkana krene naprijed na putu reformi, na putu ka Evropskoj uniji, u procesu koji je nepovratan. Regionalna suradnja i dobrosusjedski odnosi ostaju suštinski u ovom kontekstu", rekla je Federica Mogherini uoči posjete.

Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je danas u Sarajevu kazao novinarima da će Mogherinijeva vjerovatno bh. zvaničnike pitati o trenutnoj situaciji u BiH.

"Sve ovo što se dešava zadnjih dana dobilo je snažan eho i u Brusselsu. Od nas će očekivati određene odgovore, vjerovatno će i prenijeti neke svoje zabrinutosti i dati preporuke vlastima u BiH. Vjerovatno ćemo imati šta da čujemo od Mogherinijeve", kazao je ministar Šarović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije