FBiH još uvijek vraća ratne dugove: Zbog plina plaćamo Rusiji 2.500.000 KM

Fena
FBiH još uvijek vraća ratne dugove: Zbog plina plaćamo Rusiji 2.500.000 KM
Arhiv / Ilustracija
Iako je od završetka rata u Bosni i Hercegovini prošlo više od 20 godina, vladajuće strukture u našoj državi, posebno one entitetske, bore se sa dugovima nastalim tokom rata.

Tim povodom, na sjednici održanoj u četvrtak, 16. februara, Vlada Federacije BiH donijela je Odluku o prijenosu sredstava prikupljenih po osnovu takse za izmirenje duga Ruskoj Federaciji.

Kako je saopćeno, riječ je o dugu koji je nastao u periodu od 1992. do 1995. godine, kada je Rusija isporučivala plin ratom zahvaćenoj BiH.

Ova sredstva planirana su i ranije u budžeti FBiH za 2017. godinu, a kako bi Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije subencioniralo javno preduzeće Energoinvest d.d. Sarajevo, za plaćanje takse moskovskom Gasprom exportu.

Ovom prilikom bit će isplaćeno 2.500.000 miliona KM, a resorno ministarstvo će posebnim rješenjem uspostaviti proceduru postupanja kod prineosa ovih sredstava. Također, o realizaciji ove odluke dostavljat će izvještaje Federalnom ministarstvu finansija i Vladi FBiH, u skladu sa Zakonom o izvršavanju Budžeta u FBiH za 2017. godinu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije