Evo kada će biti saopćeni prvi rezultati referenduma u RS-u

Radiosarajevo.ba
Evo kada će biti saopćeni prvi rezultati referenduma u RS-u
/ Anadolija
Siniša Karan, predsjednik republičke komisije za provođenje referenduma u RS-u, u svom obraćanju javnosti nakon zatvaranja glasačkih mjesta najavio je prve objavljivanje prvih preliminarnih rezultata u 21 sat.

U svom obraćanju za RTRS, Karan je istaknuo da je referendumski dan prošao u dobroj atmosferi i da prve informacije govore da je izlaznost na današnji referendum bila veća od one koju su pretpostavili.

"Prije svega, u ime Republičke komisije za provođenje referenduma o danu RS-a, želim da čestitam građanima na ovom historijskom danu. Referendumski dan je prošao u apsolutnom miru, u jednoj svečarskoj atmosferi. To je ono što je najvažnije", kazao je Karan u svom javljanju.

Posljednji preliminarni podaci o izlaznosti na današnji referendum u RS-u za javnost su objavljeni u 17 sati, kada je potvrđeno da je na referendum izašlo 624.190 glasača, odnosno, 51,17 posto. Karan je istaknuo da u ove glasove nisu ubrajani pojedini glasovi, zbog čega očekuju još veću izlaznost u konačnici.

"Moram da naglasim da u glasove tokom dana nismo ubrajali glasove s nepotvrđenih glasačkih listića, one koje su skupili mobilni timovi i one glasove građana RS-a koji su glasali u inostranstvu. To je razlog da očekujemo još veću izlaznost na kraju", istaknuo je Karan.

Rezultati koji zanimaju veliku većinu javnosti, kako u RS-u, tako i u Federaciji BiH bit će objavljeni tokom noći, kada će biti poznato više detalja o samom referendumu koji je bio tema svih medija u BiH i regionu prethodnih dana.

"Prve, preliminarne rezultate očekujemo u 21 sat, kada pretpostavljamo da ćemo našu javnost obavijestiti s dovoljno preliminarnih podataka o današnjem referendumu. Nakon zatvaranja glasačkih mjesta traju aktivnosti prebrojavanja glasova, nakon čega će biti sve jasnije", zaključio je Karan svoje obraćanje javnosti nakon zatvaranja glasačkih mjesta u RS-u.

Tokom današnjeg referenduma o 9. januaru, Danu RS-a, potvrđeno je da je najveća izlaznost bila u Donjem Žabaru, gdje je glasalo 73,23 posto punoljetnih građana, dok se na referendumsko pitanje o 9. januaru, Danu RS-a najmanje građana izjasnilo u Vukosavlju, njih 18,38 posto.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije