Europski parlament podijeljen zbog BiH: Federalizacija ili ekonomske reforme

Radiosarajevo.ba
Europski parlament podijeljen zbog BiH: Federalizacija ili ekonomske reforme
/ Ilustracija: Arhiv
Rezolucija o Bosni i Hercegovini, čiji je predlagač Cristian Dan Preda, izvjestilac Europskog parlamenta za BiH, bila je jedna od glavnih tema zastupnika na večerašnjoj sjednici Europskog Parlamenta u Strassbourgu.

Iako će o ovoj Rezoluciji glasati tek sutra, europski parlamentarci, posebno oni iz Hrvatske, poveli su veliku raspravu o cijelom slučaju, te su istakli kako je budućnost BiH moguća jedino ako se usvoji "federalni ustroj države".

No, prije same rasprave, Europskom parlamentu obratili su se Johanes Hahn, povjerenik za proširenje i susjedsku politiku EU, te Cristian Dan Preda, predlagač ove Rezolucije. 

Hahn je još jednom potvrdio napredak, u smislu reformi koje je provela BiH, ali istakao je su pravi izazovi tek pred našom državom, posebno kada je riječ o ispitu mehanizma koordinacije u odgovaranju na Upitnik EU. Istakao je kako Brisel nema nadležnost za da se miješa u unutrašnju organizaciju zemlje, aludirajući na sve prisutnije rasprave o "federalizaciji" BiH.

Dan Preda se više osvrnuo na izjave Milorada Dodika koje izazivaju ozbiljne tenzije, te da su to ozbiljne prijetnje za stabilnost zemlje.

Uskoro je otvorena rasprava, te su posebno hrvatski zastupnici raspravljali o cijelom slučaju, ističući federalizaciju što je izazvalo konfuziju kod pojedinih zastupnika, koji su tražili da im objasne ovaj pojam.

"Niz odluka Ustavnog suda nije provedeno što je dovelo do toga da se zemlja nalazi u lošem stanju u pogledu funkcionisanja države", istakao je Jozo Radoš, član kluba zastupnika Saveza liberala i demokrata za Europu. 

Na njegovo izlaganje zastupnica Europske pučke stranke Dubravka Šuica dodala je da je rješenje u promjeni izbornog zakona, te da je važno da Europski parlament pošalje jaki signal u BiH da moraju nastaviti na putu pozitivne dinamike rješavanja. Dodala je i da je princip federalizacije neophodan da svi narodi uživaju u jednakim pravima.

Sa cijelim slučajem složio se i Tonino Picula, klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata, koji je dodao da treba biti posebno osjetljiv na ustavnu jednakopravnost svih naroda, kao i da je federalizacija bitna za funkcionisanje "asimetrične države kao što je BiH".

Svoja mišljenja iznijele su i Ruža Tomašić, Željana Zovko i Marijana Petir, koje su se također složile da je federalizacija BiH najbolji model rješenja problema u ovoj državi, te kako bi se tim napokon promijenile politike koje ne daju rezultate već 20 godina.

Jedan broj zastupnika, s druge strane, izrazo je protivljenje nametanju federalizacije, kao jednom od modela uređenja BiH. Posebno žustro su reagirali Jasenko Selimović i Eduard Kukan, kazavši kako je trenutni sistem u BiH dovoljno složen, te da ne treba ponovo dijeliti BiH nego staviti naglasak na ekonomske reforme.

"U zemlji sa 14 parlamenata, tri predsjednika, predlaže se dalja fragmentacija?! Zemlja ne funkcioniše sa 14 parlamenata, pa hajmo pokušati sa 30. Federalizacija je deminutiv za dalje etničko dijeljenje BiH. Problem BiH je da nacionalistička retorika nije kažnjavana tokom 20 godina. Europa treba da promoviše stvaranje funkcionalne države", energičan je bio Selimović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije