Elektroprenos BiH prekinuo radni odnos supruzi gradonačelnika Banje Luke

Fena
Elektroprenos BiH prekinuo radni odnos supruzi gradonačelnika Banje Luke
/ BNTV
Više od 1.000 građana se tokom 2016. obratilo Transparency Internationalu u Bosni i Hercegovini (TIBiH) putem besplatne telefonske liniju za prijavu korupcije 0800 55555 i tako dobilo pravni savjet.

TIBiH je djelovao u više od 200 slučajeva različitih oblika nepravilnosti na osnovu prijava građana.

Već godinama najveći broj prijavljenih slučajeva (40 posto), odnosi se na sektor državne uprave, nakon čega slijede prijave iz sektora obrazovanja i pravosuđa, istakla je na konferenciji za novinare glasnogovornica TIBiH Ivana Korajlić.

Građani najviše prijavljuju nepravilnosti i koruptivne prakse u procesu zapošljavanja, na šta odlazi više od pola ukupnih prijava.

Prijave u vezi s procesima zapošljavanja uglavnom se odnose na prigovore u vezi s načinom kako je provedena konkursna procedura, nedostatak transparentnosti u vezi s konkursnom procedurom, kao i na zloupotrebu diskrecionih prava rukovodilaca.

Upravo zbog ovakvog trenda, TIBiH je pokrenuo i inicijative za unapređenje procedura zapošljavanja u javnoj upravi na različitim nivoima vlasti, ali i u sektoru obrazovanja. Također, TIBiH je postupajući po prijavama građana uspio poništiti neke od spornih slučajeva zapošljavanja.

Najskoriji ovakav primjer je poništenje ugovora o zapošljavanju Sanje Radojičić u Elektroprenosu BiH, gdje je TIBiH utvrdio da su prekršene odredbe Zakona o radu u institucijama BiH, te je po inicijativi TIBiH upravni inspektor naložio Elektroprenosu da otkloni nepravilnosti, nakon čega je Elektroprenos poništio ugovor o angažmanu Radojičić na mjestu savjetnika direktora.

Sanja Radojičić je, inače, supruga Igora Radojičića, gradonačelnika Banje Luke.

U sklopu aktivnosti na izgradnji sudske i institucionalne prakse u oblasti pristupa informacijama, TIBiH je u 2016. pokrenuo čak 58 sudskih sporova protiv institucija zbog kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

Najveći broj ovih sporova pokrenuto je protiv javnih preduzeća koja su odbila dostaviti ugovore o javnim nabavkama, te spiskove zaposlenih koje je TIBiH tražio u okviru istraživanja o transparentnosti javnih preduzeća. U 2016. je u korist TIBIH doneseno  13 presuda u upravnim sporovima, koje je TIBIH pokretao prethodnih godina također zbog pogrešne primjene i kršenja Zakona o slobodi pristupa informacijama.

TIBiH je dobio tri tužbe zbog nedostavljanja podataka o stanju u bankarskom sektoru u Republici Srpskoj koji je pod povećanom lupom javnosti još od zatvaranja Bobar banke, a Agencija za bankarstvo nikada nije javno objasnila svoj rad.

Također, TIBiH će nastaviti i dalje pružati besplatnu pravnu pomoć građanima u vezi sa svim nepravilnostima, narušenim pravima ili slučajevima korupcije, te poziva građane da se obrate Centru za pružanje besplatne pravne pomoći TIBiH putem besplatne telefonske linije 0800 55555 ukoliko imaju saznanja o slučajevima korupcije ili ukoliko im je potreban pravni savjet.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije