Straha od terorizma nema, Španija i dalje najpopularnija za ekskurzije

S. H.
Straha od terorizma nema, Španija i dalje najpopularnija za ekskurzije
Španija je i dalje najpopularnija turistička destinacija za srednjoškolske ekskurzije.

Turističko mjesto Lloret de Mar i dalje je želja maturanata širom BiH za odlazak na ekskurziju jer sve prethodne generacije potvrđuju da ova destinacija garantira dobar provod.

Da je Španija najpopularnija destinacija i ove godine, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Dino Imamović iz turističke agencije Sol Azur koja najčešće organizira srednjoškolske ekskurzije.

Nedavni turistički napadi u Barceloni i Cambrili nisu izazvali strah kako kod učenika i njihovih roditelja, tako i kod nadležnih institucija.

Kako bi se ogradili od moguće odgovornosti i pokretanja ovog pitanja, uprava JU Gimnazija Cazin je maturantima koji na ekskurziju tradicionalno polaze u septembru, dala da odnesu roditeljima na potpisivanje izjavu kojom potvrđuju da su upoznati s novonastalom sigurnosnom situacijom u Španiji te potpisom izjave dati saglasnost za odlazak svog djeteta na ekskurziju. 

izjava_usk.jpg - undefined

 Iako i u Kantonu Sarajevo roditelji moraju dati saglasnost za odlazak na ekskurziju, izjave nisu ovako formulirane, potvrdili su za naš portal iz Prve bošnjačke gimnazije u Sarajevu.

"Roditelji su odlučivali o destinaciji, te potpisali unificiranu saglasnost kao i svih prethodnih godina", rekla je Adela Plakalo, sekretar ove škole.

Iz nadležnih Ministarstava nisu dobili nikakve obavijesti o mogućoj nesigurnosti organiziranja srednjoškolske ekskurzije u zemlje Europe, što nam je potvrdio i direktor Gimnazije Dobrinja Enver Ahmetspahić.

Učenici Gimnazije Dobrinja na ekskurziju će krenuti u maju, a organizaciju putovanja očekuju tek od decembra.

Razloga za bojazan i strah nema, rekao je Imamović iz Sol Azura, jer su Španci podigli nivo sigurnosti na najviši nivo nakon terorističkih napada, stoga se Španija trenutno smatra i jednom od najsigurnijih destinacija.

"Više škola iz cijele BiH odlučilo se i ove godine za Španiju, a mi sarađujemo sa veoma ozbiljnim partnerima iz te zemlje, tako da ne brinemo", dodao je Imamović.

Dok srednjoškolci imaju priliku otići na ekskurziju u europske zemlje, učenici osnovnih škola u Kantonu Sarajevo ekskurzije moraju organizirati na području BiH kako bi se upoznali sa svojom domovinom.

Iako su pojedine osnovne škole znale organizirati ekskurzije i u europske zemlje, ali i u afričke zbog povoljnih cijena koje su pružale jedinstvenu priliku učenicima da putuju, kako nam je rekao Saudin Sivro,  predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH, cijene su posljednjih godina podivljale i rijetko ko ima priliku da pošalje dijete izvan BiH.

Sivro je naveo i kako prijetnje od terorizma nisu problem za putovanje, jer nije sigurno ni u BiH, već je problem što nema dnevnica za voditelje.

I osnovnoškolci, naravno, ne mogu otići na ekskurziju bez saglasnosti roditelja. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije