Dva psa obučena za otkrivanje mina predata Deminerskom bataljonu

Radiosarajevo.ba
Dva psa obučena za otkrivanje mina predata Deminerskom bataljonu
U okviru svojih nastojanja da ojača kapacitete države za učinkovito otkrivanje mina u BiH, Vlada Švicarske podržala je obuku dva psa i njihovih vodiča u Globalnom centru za obuku pasa za otkrivanje mina organizacije Norveška narodna pomoć u Vogošći.

Obučeni psi donirani su Deminerskom bataljonu Oružanih snaga BiH kako bi se poboljšala učinkovitost aktivnosti na razminiranju u zemlji.

Zvaničnoj ceremoniji primopredaje dva obučena psa – koji se zovu Hob i Jerko Hannibal, prisustvovali su Barbara Dätwyler Scheuer, direktorica za saradnju pri Ambasadi Švicarske u BiH, brigadni general Ivica Jerkić, dozapovjednik Operativnog zapovjedništva Oružanih snaga BiH za resurse i Darvin Lisica, regionalni direktor programa za razoružanje za Jugoistočnu Evropu Norveške narodne pomoći.

"Uvjerena sam da su dva psa za otkrivanje mina važna investicija u budućnost i da će Hob i Jerko Hannibal pomoći Deminerskom bataljonu u provođenju svojih važnih i humanih aktivnosti, te će tako doprinijeti čišćenju zemlje od mina na najbrži mogući način. To će ne samo povećati sigurnost građana BiH, nego i poboljšati njihove uvjete za živote i doprinijeti društveno-ekonomskom razvoju zemlje", izjavila je Barbara Dätwyler Scheuer.

Od 2003. godine, Vlada Švicarske kontinuirano podupire program za uklanjanje mina Norveške narodne pomoći u BiH. Proteklih godina je na aktivnosti na uklanjanju mina širom zemlje uloženo deset miliona KM. Cilj projekta je poboljšanje kvalitete života stanovnika na područjima pod minama, kasetnom municijom i drugim neeksplodiranim ubojitim sredstvima. Aktivnosti realizirane u okviru programa koji podupire Vlada Švicarske omogućile su čišćenje više od 4.000.000 m2 zemljišta pod minama u 33 zajednice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije