Druga strana prvomajskih praznika u BiH: Sindikalisti najavili proteste

Anadolija
Druga strana prvomajskih praznika u BiH: Sindikalisti najavili proteste
Iako je uobičajeno da većina ljudi u Bosni i Hercegovini prvomajske praznike proslavlja u prirodi, uz roštilj i druženje, članovi Saveza sindikata Republike Srpske odlučili su na drugačiji način obilježiti Međunarodni praznik rada.

Naime, oni su odlučili ovaj praznik obilježiti protestnom šetnjom, koja će početi sutra u 10 sati na Trgu Krajine u Banjoj Luci. Za protestnu šetnju sve je spremno, a u jednoj od prostorija Saveza sindikata RS pripremljeni su i transparenti koje će nositi sindikalci tokom šetnje.

Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS na današnjoj konferenciji za novinare istakla je da je ova organizacija platili 3.080 KM, koliko je tražilo Ministarstvo unutrašnjih poslova RS za policijsko obezbjeđenje protestne šetnje sindikalaca.

"Najadekvatniji način za radnike RS jeste da naš praznik obilježavamo mirnom protestnom šetnjom na kojoj ćemo pročitati prvomajski proglas. Praznik rada slave oni koji ga ne trebaju slaviti, radnici koji ga trebaju slaviti protestovat će", kazala je Ranka Mišić.

Prema njenim riječima cilj ovakvog obilježavanje je da kažu kakav je položaj radnika u RS, a šetnji će prema planovima organizatora očekuje se 1.500 do 2.000 radnika. Za razliku od dosadašnjih protestnih šetnji na 1. maj sindikalci će se prema riječima Ranke Mišić počastiti.

"Proslavićemo uz porciju solo pasulja, još smo u organizovanju tog dijela protesta, nadam se da ćemo uspjeti, sa vrlo jasnom porukom 'Opasuljite se' i mislim da svi na ovim prostorima treba da razumiju ovu poruku", istakla je ona.

Prema njenim riječima ove godine pritisak na organizatore protestne šetnje manje je suptilan nego prethodnih godina.

"Kao čovjek prvi put sam osjetila zabrinutost i strašan bijes. Prvi put policija RS, koju mi plaćamo kao svi građani, njihova uprava zatražila da platimo policajce po 40 KM koji će nadgledati dok organizator kako se navodi u rješenju bude postavljao i uklanjao saobraćajne znakove", kazala je ona.

Sindikat je dobio rješenje da za sutrašnji skup treba da plati 77 policajaca i da moraju platiti avansno, što je Savez sindikata RS i učinio.

Ranka Mišić rekla je da je to prvi put da se naplaćuje prisustvo policajaca na protestnim šetnjama i pozvala policijsku upravu da pokažu javnosti koji su organizatori do sada platili protestne šetnje ili proteste.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije