Dragan Mektić: Kad će početi taj rat, ko napada?

E. H.
Dragan Mektić: Kad će početi taj rat, ko napada?
U povodu aktuelne sigurnosne situacije javnosti se danas, u press sali zgrade Parlamentarne skupštine BiH, obratio Dragan Mektić, ministar za sigurnost BiH,

Već ranije ministar Mektić je u medijima komentirao aktuelna dešavanja u vezi sa sigurnošću bh. građana, a posebno zanimljiva bila je njegova izjava nakon obavijesti State Departmenta da se Milorad Dodik nalazi na crnoj listi SAD-a, kako bi predsjednik RS-a trebao podnijeti ostavku.

Na današnjoj konferenciji za medije Mektić se najprije osvrnuo na situaciju koja se u sigurnosnom smislu, prema mišljenju ministra, drastično komplicira u BiH.

"Ne zbog mimoilaženja u političkom smislu, nego jer se sve češće spominje rat i ratnohuškačka politika. Ja želim poručiti tim likovima, tim osobama koje zagovaraju da takva ratnohuškačka politika i retorika neće proći ovdje. Pozivam sve narode BiH, sve normalne ljude, ljude dobre volje da odbace tu retoriku, a mi ćemo sve učiniti da zaštitimo ljude od rata.

Dževad Galijašević kaže da će na proljeće biti rat. Da li ta politika znači da trebamo ići da kopamo bunkere, da zauzimamo položaje, da djecu, stare i žene šaljemo van zemlje? U ime koga on to gorvori? Neka izađe i neka kaže, ja ga pozivam. Ma neće, Dževade, biti rata!", poručio je.

Mektić je napomenuo kako Atif Dudaković poručuje da se kupuju uniforme, da se spremaju mladi za rat. 

"Jadni general Dudaković. Je l' to njihova poruka da mladi trebaju ići odavde, umjesto da im osiguramo prosperitet, obrazovanje i da ih zadržimo ovdje. Kakve su to poruke? Ja pozivam tužilaštvo da pozove te osobe na razgovor ili da naredi SIPA-e da ih saslušaju kako bismo saznali ko pokreće taj rat, kad će tačno početi, ko napada? Da nam kažu zašto uniforme, zašto šatori, zašto vojna oprema?

Neće vam proći ta ratnohuškačka politika, jer vi radite u nečijem interesu, ali ne odlučujete vi o tome da li ćemo produbiti strah i brigu ovdje! Pozivam sve građane da razmisle o tome i da shvate da ta politika neće proći ovdje, a ja ću lično s ove pozicije razgovarati sa svima da se ovdje po svaku cijenu mora očuvati mir i da nema govora o tome da spominjemo neke termine kad će početi rat.

Imam informacije da se to dostavljanje informacija o ratu koordinira iz kabineta Milorada Dodika, preko Pere Simića, a sve u cilju destabilizacije BiH, okruženja, posebno u cilju podrivanja premijera Srbije Vučića, kako bi se situacija pogoršala i kako se on ne bi kandidirao za predsjedničko mjesto", izjavio je.

Mektić je poručio kako "traži od Tužilaštva da odmah hitno reaguje jer je to udar na mir, na suverenitet entiteta i države, a sve jer tužilaštvo nije na vrijeme reagovalo po tom pitanju".

"Visoko sudsko i tužilačko vijeće vodi računa samo o lobiranju i raznim kadrovskim kombinatorikama, a ne o stvarima od značaja, zbog čega se ovo dešava i zbog čega su oni najviše krivi. Pa žive li oni ikako s ovim narodom, dijele li oni ikakvu sudbinu s nama ovdje? Ali takve stvari i najave rata neće proći, ovdje dolaze mladi i obrazovani ljudi, a oni nek ratuju međusobno", zaključio je!

Pitanje policajaca nije želio komentirati, jer je za to zadužena nadležna parlamentarna skupština na čelu sa Špirićem i oni trebaju to komentirati. Napomenuo je da se prije nekoliko dana održao sastanak srbijanske BIA-e i OSA-e, gdje je potvrđena dobra saradnja sigurnosnih struktura Srbije i BiH.

Komentirao je i Dodikovo stavljanje na listu SAD-a pa se pita gdje nas vodi, u kakav sunovrat ova cijela situacija. Citirao je Dodikovu izjavu iz 2005. godine kada je kritizirao tadašnjeg premijera RS-a Peru Bukejlovića, da on ne može voditi BiH i RS u euroatlantske integracije ako je na crnoj listi.

"Pa kako nas on može voditi sada u bilo šta?", pitao je.

Mektić je naglasio da su u kontaktu s određenim aktivnostima koje se provode u EU kada je riječ o rješavanju migrantske krize, te da će prihvatiti svako evropsko rješenje. U pripremi je i potpisivanje sporazuma s Frontexom, organizacijom koja se bavi migracijama.

"Nemam informacije da će izbjeglička ruta ponovo proraditi, posebno ne na području BiH, a radi se na tome da se održi ovakvo stanje", pojasnio je na kraju ministar konferencije za medije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije