Dom naroda PSBiH o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja

Fena
Dom naroda PSBiH o izmjenama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH će na sjednici koja je počela razmatrati zahtjev Vijeća ministara BiH da se Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi razmatra po hitnom postupku.

Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog tog zakona kojim se omogućava njegova kvalitetnija primjena te osigurava dosljedna primjena Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama. 

Delegati su razmatrali i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prijevozu, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, a čija je osnovna namjera uređenje oblasti međunarodnog i međuentitetskog prijevoza u BiH kada je u pitanju registracija kompanija koje obavljaju međunarodni prijevoz, licenciranje, pristup profesiji vozača.

Također, jedna od bitnih mjera koje se žele postići ovim zakonom jeste suzbijanje rada "nacrno" u toj oblasti.

Prijedlog zakona bit će predmet usaglašavanja Kolegija Doma, s obzirom na to da na današnjoj sjednici tog doma nije dobio potrebnu većinu delegata Kluba srpskog naroda.

Delegati su, bez rasprave, glasali o predloženom zakonu, pri čemu nijedan delegat iz Kluba srpskog naroda nije glasao "za".

Između ostalog, bit će razmatrani i principi nekoliko zakonskih prijedloga, među kojima je i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač Predstavnički dom državnog parlamenta.

Predloženim izmjenama i dopunama se, između ostalog, predviđa da će odredba o zabrani uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna stupiti na snagu 2028. godine, umjesto 2018. kako je propisano važećim zakonom.  

Pred delegatima će se naći i Prvi izvještaj monitoringa provođenja Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019 i Akcionog plana za provođenje Strategije za borbu protiv korupcije 2015-2019, kao i rang-lista kandidata za člana Upravnog odbora Javnog radiotelevizijskog servisa BiH iz reda ostalih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije