Dom naroda usvojio Zakon o akcizama: Poskupljenje goriva sve izvjesnije

E. H.
Dom naroda usvojio Zakon o akcizama: Poskupljenje goriva sve izvjesnije
FOTO: Fena / Dom naroda Parlamenta BiH
Novi Zakon o akcizama, kojim se povećavaju cijene nafte i naftnih derivata za 15 feninga po litru usvojen je danas po hitnoj proceduri, na 27. sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Nakon duge rasprave, zastupnici su odlučili usvojiti ovaj zakon, koji je prethodnih dana izazvao veliku pažnju javnosti, a nakon što je odbijeno usvajanje gotovo identičnog zakona po hitnoj proceduri u Predstavničkom domu PSBiH.

Danas usvojeni zakon blago je izmijenjen na vanrednoj sjednici Vijeća ministara kako bi se promijenili dijelovi zbog kojih je on odbijen na sjednici Predstavničkog doma PSBiH, čime se stvaraju uvjeti da oba doma usvoje ove zakone, kako bi oni bili primjenjivi.

Iako su se ovom setu zakona protivili brojni zastupnici i zvaničnici brojnih političkih partija, posebno onih koje dolaze iz Republike Srpske, građani BiH bi vrlo skoro naftu i naftne derivate mogli plaćati više.

Usvajanje ovog zakona znači da su gotovo ispunjeni uvjeti koje je postavio MMF za realizaciju naredne tranše kredita, a o tome se još treba izjasniti i Predstavnički dom PSBiH, kako bi zakon apsolutno bio primjenjiv.

Ono što je zanimljivo jeste da je zakon usvojen uz postojanje opće i entitetskih većina, što jasno govori da je sada i praktično završena blokada rada institucija BiH, nakon svih dešavanja prethodnih mjeseci u BiH.

Prije samog usvajanja prijedloga zakona obratio se zastupnik Martin Raguž (HDZ 1990) koji je kazao da su zastupnici dobili drugu verziju Zakona o akcizama, upozorivši da bi ovo mogla biti dobra ocjena za institucije BiH koje odgovorno djeluju kada je riječ o važnim zakonima, ali i testiranje Doma naroda PSBiH, na koji se sada prebacuje velika odgovornost.

Pojedini zastupnici upozorili su kako je prilikom usvajanja ovog zakona izvršena poslovnička manipulacija, budući da je tekst zakona blago izmijenjen prije dostavljanja u redovnu proceduru.

Prethodno su, prema Dnevnom redu sjednice, također po hitnoj proceduri, usvojeni: prijedlog o osiguranju depozita u bankama BiH, prijedlog zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja, prijedlog zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Zanimljivo je da je ovo prva sjednica Doma naroda u kojoj su učestvovali i zastupnici SNSD-a, koji su do sada bojkotirali rad ovog Doma zbog podnošenja zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije