Dodik u NSRS-u: Mi smo u BiH zato što moramo i jer smo potisnuti ovdje

Radiosarajevo.ba
Dodik u NSRS-u: Mi smo u BiH zato što moramo i jer smo potisnuti ovdje
Screenshot / RTRS
Zbog zahtjeva za reviziju presude protiv Srbije koji je BiH podnijela krajem prošle sedmice danas je održana sjednica u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Nekoliko klubova zastupnika unutar NSRS-a zatražilo je održavanje ove sjednice zbog toga što, kako kažu, revizija može itekako postati uzrok velike političke krize na nivou BiH, zbog čega je potreban zajednički stav članova ove skupštine.

Također, upozorili su inicijatori ove sjednice, da bi se provođenjem ovog zahtjeva dovelo do stvaranja najozbiljnije platforme za rušenje RS-a, kao i to da ne postoje materijalni uvjeti kako bi se pokrenula ova revizija. Isto tako smatraju kako agent BiH u ovom slučaju Sakib Softić nije relevantan za podnošenje zahtjeva za reviziju.

"Obraćam se u trenutku važnom za RS. Naravno o tužbi je gotovo sve rečeno, analizirana je do detalja i mogli smo da čujemo da na tu tužbu i presudu nije bilo moguće uputiti žalbu nego samo reviziju. Ali možemo ovdje danas reći samo da ta tužba nije bila nikada legalna, jer je Alija Izetbegović na nivou nekog krnjeg Predsjedništva podnio tu tužbu, kada nije mogao da predstavlja BiH. Kada vidim komentare prethodnih dana, čak i ove Bidena iz SAD-a, vidim da je to dugogodišnje nastojanje da se pokaže kako su Srbi genocidan narod. Današnja sjednica sazvana je s najboljom vjerom da će narodni zastupnici svjesni odgovornosti i budućih generacija donijeti odluke u interesu samo RS-a", kazao je Milorad Dodik u svom obraćanju NSRS-u.

On je dodao da prvi zaključak danas koji se mora donijeti jeste definiranje NSRS-a kao jedinog organa koji može donijeti odluke o RS-u.

"Revizija je najbrutalniji udar na funkcionisanje institucija, jer je dopušteno da neformalna grupa građana donese odluke u ime svih, bez dva druga konstitutivnih naroda. Ovo je samo kulminacija stanja u kojem se BiH nalazi od 1995. godine i u kojem se stalno testiralo naše strpljenje. Niko u Vijećnici nije odustao od sastanka, ni vrh SDA ni članovi opozicije, zato što njih sve okupi mržnja prema RS-u. Moramo konstatovati da Izetbegović i njegovi sljedbenici urušavaju BiH i dovode je u pitanje, iako je on govorio kako se najviše zalaže za nju. Ovo je do sada najjači udar na nas i mi ne smijemo da taj udar propustimo, ne smijemo da dopustimo sebi da kažemo da branimo BiH, mi branimo institucije, to da. Gotovo je sigurno da nas uskoro očekuje optužnica za učestvovanje u genocidu. Mi ne možemo da idemo dalje u BiH, ako nismo spremni da svi zajedno definišemo naše politike, koje će nas jasno uputiti kako se ponašati i boriti sa ovakvim pitanjima u budućnosti. Mi smo u BiH za to što moramo i zato što smo ovdje potisnuti", zaključio je Dodik.

On je dodao i da zastupnici srpskog naroda, kada god su izgubljeni, uvijek trebaju doći u NSRS da se dogovaraju o ovakvim pitanjima i da je ponosan što se na današnjem redu našla revizija presude protiv Srbije.

Ponovio je i svoje zaključke da traži da se institucije BiH izvine Srbiji jer je ovo "itekakav čin antisrpstva i mržnje".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije