Dodik: U Sarajevu se zagovara da Arapi budu konstitutivan narod

Radiosarajevo.ba
Dodik: U Sarajevu se zagovara da Arapi budu konstitutivan narod
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da u Federaciji BiH ima 44.000 Arapa i da je na jednom skupu u Sarajevu nedavno razgovarano o tome da dobiju status četvrtog konstitutivnog naroda u BiH, kao Srbi, Bošnjaci i Hrvati.

Dodik je naveo da, prema podacima iz FBiH, 44.000 ljudi iz arapskog sveta ima neki oblik imovine u FBiH, na čemu pribavljaju pravo prebivališta.

„Njihovi predstavnici su prije nekoliko sedmica u Sarajevu, vjerovatno u saradnji s lokalnim muslimanima u Sarajevu Bakira Izetbegovića i ostalima, držali jedan panel na kojem se razgovaralo o tome da Arapi dobiju karakter konstitutivnog naroda u BiH i da se uvedu u politički sistem odlučivanja", rekao je sinoć Dodik za beogradsku Televiziju Happy.

On je naglasio da izbjeglice iz Libije i Sirije nisu dio te priče, nego dolaze "neki drugi koji imaju nešto para", te dodao da Arapi kupuju svuda gdje postoji džamija, a njih je u BiH od kraja rata izgrađeno 1.500, piše Blic.

Kao primjer Dodik je naveo da su Srbi, koji imaju kuće oko džamije u Trnovu u centru grada, spremni da ih prodaju.

"Scenarij je identičan, dolazi neko ko daje novac, vi se iseljavate, a oni nameću svoja pravila života. Uspjeli su da nametnu pravila života u jednom Parizu, da neće u jednom malom Trnovu", kaže Dodik.

Kada je riječ o islamskom terorizmu, Dodik je rekao da Republika Srpska ima ozbiljnu policiju i razvijeno posebno odjeljenje za borbu protiv terorizma, te da ne treba misliti da su terorističke prijetnje prestale.

On je istaknuo da ne može garantirati da će na vrijeme biti primijećena opasnost, ali može garantirati da će se veoma efikasno reagirati.

"Mi vjerujemo da imamo sve raspoložive potrebne informacije o svakome i nismo spremni da se povučemo pred tim pitanjem. Preventivan rad je veoma važan", rekao je Dodik i napomenuo da Srpska ima sposobne ljude koje, uprkos ograničenoj tehnici, vodi predanost i patriotska odgovornost prema Srpskoj i zaštiti naroda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije