Dodik: Suprotstavili smo se Bošnjacima koji su željeli uvesti sankcije Rusiji

Radiosarajevo.ba
Dodik: Suprotstavili smo se Bošnjacima koji su željeli uvesti sankcije Rusiji
/ Foto: Sputnjik
Uoči današnjeg sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom predsjednik RS-a Milorad Dodik dao je intervju srpskom izdanju Sputnjika.

Jučer smo prenijeli dio intervjua u kojem Dodik najavljuje otcjepljenje RS-a u slučaju bilo kakvih ratnih pokreta, a evo i malo više detalja iz intervjua.

O posjeti Putinu:

"…Oni koji su bili spremni da olako, kao Bošnjaci u Sarajevu, slušaju Zapad u uvođenju sankcija, čemu smo se mi suprotstavili, oni koji bi voljeli da vide Rusiju slabu, a da RS ne postoji, svakako način jednog normalnog komuniciranja predstavljaju kao dio zavjere. Uvijek sam s predsjednikom Putinom razgovarao i Rusija kao ozbiljna zemlja nikada nije u pitanje dovela međunarodno pravo, nije sporila Dejtonski sporazum, BiH. Ona se zalaže za poštovanje međunarodnog prava, i to je opšte poznato…"

O odjecima koje je izazvao najavljeni referendum o Danu RS-a:

"…Radi se o tome da muslimani hoće ovom galamom da sakriju svoje terorističke potencijale koje ne uništavaju. A mogli ste da vidite u New Yorku samo nekoliko dana ranije na marginama Generalne skupštine UN da je austrijski ministar inostranih poslova Sebastian Kurz sazvao ministre regiona i da je utvrdio da je pojačan teroristički potencijal i islamizacija, pogotovu u BiH, Albaniji i na Kosovu..." 

O 9.  januaru:

"…Evo, mi ćemo promijeniti i time ispuniti odluku suda, jer su tražili prilagođavanje i nisu nam ništa drugo rekli sem toga — mi ćemo staviti da 9. januar bude Dan državnosti RS-a. Jer onda će to napraviti klackalicu, opet će se neko žaliti na to. Mi imamo nesumnjivo mnogo termina koji nam odgovaraju, kao što su samostalnost, nezavisnost, pa ćemo to koristiti. Već 15 godina imamo namjeru u tom pogledu da branimo naša prava, i branit ćemo ih. Pa ćemo se opet na kraju vratiti na priču da je 9. januar Dan RS-a..."

O opasnostima od novog rata:

"…Gledajte te muslimane koji misle da su neka gromada, da su neka siletina… Imate bolesnike tamo, frustrirane tipove. Ali mi znamo da oni misle da je to način i da je to rješenje. Od prije pet godina znamo da su imali namjeru da prodru ovamo od Sarajeva, na Drinu. Njima je Drina nešto što misle, preko Sokoca tu da izbiju, jer ona kao nešto graniči. Lakše je braniti se nego napadati, to svakako…"

Pogledajte video:

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije