Dodik: Spremni smo ostati u BiH, ali nadležnosti vratiti entitetima

Srna
Dodik: Spremni smo ostati u BiH, ali nadležnosti vratiti entitetima
/ Foto: AA
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da je situacija na nivou BiH veoma konfuzna i da njene institucije ne ispunjavaju predviđene obaveze.

On je naveo da institucije BiH ne uspijevaju ispuniti preuzete međunarodne obaveze, među kojima je i dogovor s Međunarodnim monetarnim fondom, dok je Republika Srpska ispunila sve što je predviđeno.

"Sav problem u BiH jeste što postoji Ustav i propisane nadležnosti, a u praksi sasvim druga situacija koja nije ustavna. Dva koncepta ustavni i neustavni moraju se sukobljavati, što će jednog dana morati da bude prevaziđeno ako se želi da BiH funkcioniše", rekao je Dodik.

Predsjednik RS-a je istaknuo da je jedini način da se BiH održi kao jedinstvena zemlja izvorni Dejtonski sporazum.

"Sada imate predsjednika SDA Bakira Izetbegovića koji ni u svojoj partiji ne može da kontroliše ljude, a kontrolisao je čitave procese, što dovoljno govori da je njegova politika propala i da je on izgubljena i irelevantna politička ličnost, što će se vidjeti nakon opštih izbora. Imate Mladena Ivanića, čiji PDP nema nijednog poslanika u Parlamentu BiH i lidera HDZ-a BiH Dragana Čovića koji ima inicijativu, ali nedovoljan broj poslanika da bi bio važan", rekao je Dodik za RTRS.

Prema njegovom mišljenju, ako se govori o BiH i mjestu dogovora - to jedino, ustavno gledano, može da bude Predsjedništvo BiH, jer je ono izvršni organ.

"Vijeće ministara BiH, koji se pokušava staviti u izvršno-operativnu ulogu i kao vlada, je pomoćni organ Predsjedništva BiH", podsjetio je Dodik.

"Republika Srpska je spremna da ostane u BiH i radi na rješavanju pitanja kojima su degradirani Ustav i Dejtonski sporazum. Konsenzusom je potrebno riješiti određene stvari kao što su Sud i Tužilaštvo BiH koji nisu ustavni. Možemo čak i prihvatiti da ove institucije postoje u određenom obliku, ali koji mora biti ograničen i odgovoran i raditi prema zakonima sa nivoa BiH", rekao je Dodik, navodeći da je budućnost BiH u državnoj zajednici.

On je naglasio da je u BiH sve potrebno vratiti na nivo entiteta i da premijeri Republike Srpske i Federacije BiH Željka Cvijanović i Fadil Novalić razumiju svoje ustavne pozicije, odnosno da je ono što čini život koncentrirano na nivou entiteta.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije