Dodik: RS je bolji dio BiH, da nije u ovakvoj državi bila bi najperspektivnija

Srna
Dodik: RS je bolji dio BiH, da nije u ovakvoj državi bila bi najperspektivnija
/ Foto: Anadolija
Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da BiH može postojati samo pod jednim uslovom - "da se ono što je oteto Srbima i Hrvatima vrati, a da muslimani, Bošnjaci, grade svoju zajednicu onako kako oni misle da je perspektivno u njihovom dijelu BiH".

"Treba da se nađemo u Sarajevu na tri, četiri funkcije koje su propisane Ustavom BiH, koji je sastavni dio Dejtonskog sporazuma. Sve drugo nema smisla, ni perspektive. Ako ne bude tako, na ovim prostorima biće priznato samo ono što može da funkcioniše, a jedino što ima legitimitet da funkcioniše je RS", istakao je Dodik. 

On je podsjetio da RS ima teritoriju, narod koji je obožava, voli i brani, ima svoju vladu i funkcionalne institucije vlasti, zakonodavstvo koje korespondira sa savremenim i civilizovanim svijetom. 

Da nije u ovakvoj BiH, rekao je Dodik za 'Narodne novine', Republika Srpska bi bila jedna od najperspektivnijih na prostoru bivše Јugoslavije. 

Onima koji priželjkuju promjene u sastavu Vlade RS-a, Dodik je poručio da kabinet Željke Cvijanović radi dobro, kvalitetno i u kontinuitetu, te da priča o navodnoj rekonstrukciji nije na dnevnom redu. 

"Rezultati su vidljivi: rast ekonomije za tri odsto, koji je najveći u regionu, očuvanje plata i penzija, nivoa zaposlenosti, povećanje nivoa proizvodnje. Tu su i mnoge investicije, od gradnje auto-puteva, bolnica, rekonstrukcije škola, izgradnje vrtića, brojnih infrastrukturnih projekata...", naveo je Dodik. 

On je naglasio da je na taj način Vlada ojačala politički okvir za RS koja se prepoznaje kao stabilna i jedina samoodrživa zajednica u BiH, dodavši da je RS stabilna i u bezbjednosnom smislu. 

"Ne kažem da nema elemenata koji bi mogli da budu bolji. Ali, nismo mi jedini gdje može biti bolje. Može bolje i u Americi. BiH se, mislim na državnu zajednicu, ne može porediti sa RS-om. BiH je u rasulu. Ona je imaginacija koju su napravili stranci da bi se ovdje zabavljali našim problemima. Vidimo i šta se dešava u Federaciji, koja nikada nije uspjela da profunkcioniše. Јednostavno, RS je bolji dio BiH, to niko ne može da ospori", naglasio je Dodik. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije