Dodik: Prvo zakon o Ustavnom sudu BiH pa onda evropski put BiH

Fena
Dodik: Prvo zakon o Ustavnom sudu BiH pa onda evropski put BiH
Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik
Predsjednik RS-a Milorad Dodik izjavio je danas da je za taj bh. entitet važnije da dođe do zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine nego evropski put BiH i sam Upitnik.

"Naravno da je Upitnik u slijedu onog što treba za Evropsku uniju (EU), ali EU koja će podržavati ovakav sistem u BiH, prije svega odlučivanja u Ustavnom sudu BiH i dekadenciju koju imamo u organima BiH, za nas je neprihvatljiva. Zato, na dnevni red prvo zakon o Ustavnom sudu BiH, a poslije toga možemo razgovarati o evropskom putu", izjavio je Dodik medijima u Banjoj Luci.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je jutros u Sarajevu komesara za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannesa Hahna koji mu je uručio Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

Upitnik Evropske komisije za pripremu mišljenja o zahtjevu za članstvo je analitički instrument politike proširenja EU koji Evropska komisija koristi da bi ocijenila spremnost države koja je podnijela zahtjev za članstvo da stekne status kandidata i otvori pregovore o pristupanju s EU, o čemu najzad odlučuje Vijeće EU i Evropsko vijeće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije