Dodik: Protiv Ivanića i mene bit će dignuta optužnica

Radiosarajevo.ba
Dodik: Protiv Ivanića i mene bit će dignuta optužnica
Sastanak čelnika Srbije i Republike Srpske u Beogradu polučio je brojne poruke, a neke od najoštrijih uputio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, koji je kazao kako bi "danima mogao pričati o BiH koje nema".

"Šta je to BiH? Radi se o nacionalizmu Bošnjaka koji imaju identičan odnos prema Srbima i Hrvatima, žele se nametnuti kao jedinstveni i da je njihova BiH. Njima u BiH pripada pet kantona i ne mogu da budu BiH na način koji hoće. BiH ne funkcioniše kako je zamišljena i ovo je dobro da konačno svi shvate da BiH nije Bakir Izetbegović. Ovo što sada Bakir radi je stvar pet kantona i ništa više. Mi hoćemo da se čuje naš glas i da se tamo vidimo onoliko koliko nam je dao Dejtonski sporazum. Ni manje ni više", istaknuo je Dodik tokom konferencije za medije.

On je dodao i da je to prilika da se raščisti sa tri stranca u Ustavnom sudu koji su "uvijek negativni prema srpskom narodu", ali i da se napokon riješe problemi oko nepovjerenja u Sud i Tužilaštvo.

"Obaviješten sam da će za desetak dana protiv mene biti podignuta optužnica zato što smo bili na referendumu. Zamislite?! To govori o Sarajevu koje je izgubilo strpljenje i želi da dovedu nešto do kraja, a do kraja mogu dovesti samo BiH", kazao je lider RS-a.

U svom početnom obraćanju on je istaknuo kako je podnošenje zahtjeva za reviziju presude ustvari atak na sve Srbe koji žive u RS-u, Srbiji ili bilo gdje u svijetu, te kako je uvjeren da će Međunarodni sud odbiti taj zahtjev.

"Ovo je akt mržnje Bošnjaka muslimana u Sarajevu prema Srbima uopće i to je pokušaj da se pokuša dobiti od Srbije desetine milijardi odštete, ali i da se ukine RS. Nezadovoljni ranijim presudama, oni su spremni da svojataju BiH i da učine da mi tamo nismo prisutni u organima. Bakir Izetbegović je na ovaj način zatvorio vrata perspektivi BiH i ugasio je svjetla, poslavši poruku da se naša prava na ovakav način krše. BiH je država nazor i treba primijetiti da je odluka donesena na skupu u zgradi na čijim ulaznim vratima stoje riječi osude prema Srbima, kako bi se još više povećala trajna mržnja prema nama. I da nije bilo rata njihova mržnja bi bila velika prema nama i ovo je krah povjerenja u BiH, jer ako neko misli da samo jedan čovjek može odlučivati u ime svih nas, to nije dobro. Mi smo jedinstveni i želimo poručiti da su političke snage iz RS-a jedinstvene i gospodin Ivanić je već poduzeo nekoliko koraka", zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije