Dodik: Predsjedništvo BiH treba da se izjasni o reviziji tužbe

Srna
Dodik: Predsjedništvo BiH treba da se izjasni o reviziji tužbe
Kurir / Milorad Dodik, Foto: Zorana Jevtić
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da bi bilo dobro da predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zatraži sjednicu Predsjedništva, na kojoj bi bila odbačena revizija tužbe BiH protiv Srbije kao zvanični stav BiH.

"Ovako, kad je sve u fazi iščekivanja, razni spekulanti mogu da govore svašta", rekao je Dodik za "Sputnjik".

Bez stava svih u BiH nema tužbe, kaže Dodik i napominje da lider SDA Bakir Izetbegović nije BiH, a članovi Predsjedništva Dragan Čović i Mladen Ivanić su protiv tužbe.

On je podsjetio da ni ranije, kada je tužba otišla u Međunarodni sud, nije bilo saglasnosti Predsjedništva nego je to bila tužba koji je 1993. godine podnio Alija Izetbegović, a međunarodne institucije su je smatrale validnom.

Predsjednik RS-a je ocijenio da u tom pogledu u javnosti postoji neka vrsta očekivanja da bi moglo nešto da se dogodi, ali Bakir Izetbegović nije adresa koja može o tome da odluči nego je to Predsjedništvo.

Dodik je rekao da bi ta odluka Predsjedništva stavila ad akta mogućnost da bilo koji organ međunarodnog suda pravde uopšte uzme u razmatranje tu eventualnu "karikaturu" od prijave Bakira Izetbegovića.

Na pitanje da li je već razgovarao sa Ivanićem o tome, Dodik je rekao da su ranije razgovarali o tome jer je to tema koja se provlačila svih ovih godina.

"Nebojša Radmanović i Nikola Špirić su imali jasan stav o tome. Raduje me da Ivanić ima stav koji ima, što sigurno pomaže, ali realno ni ne može da ima drugačiji stav. Ivanić je izabrao dobro što se pozicionirao na taj način", rekao je Dodik.

Dodik smatra da nema nikog od relevantnih političara iz RS-a koji bi bio u kontrapoziciji vezano za pristup da revizija treba da bude odbačena.

"Mi smo bili mišljenja da to nije ni trebalo da se dogodi. Nema ni formalnih mogućnosti za to, ne postoji ni agent BiH. Njegov mandat je prošao. Sakib Softić je ranije i sam izjavljivao da je njegov mandat izašao, a nije obnovljen. Ne može ga obnoviti niko osim Predsjedništva, a Predsjedništvo je reklo da neće", istakao je Dodik.

On je ocijenio da je sve to ujdurma koja više služi za zanimaciju i pozicioniranje nekih.

"U najgoroj poziciji je Bakir Izetbegović koji će biti izložen pritiscima javnosti koju je sam stvarao godinama i, u suštini, nemogućnosti da bilo šta uradi", rekao je Dodik.

U svakom slučaju, smatra Dodik, Izetbegoviću ovo neće doprinijeti ničemu kod Bošnjaka, zbog objektivne nemogućnosti da dođe do bilo kakvog procesuiranja ili revizije tužbe.

"Može se desiti da neko iz Sarajeva, pa i on sam, potpiše neko pismo, ali to nema formalnu snagu i značaj. Srpski narod definitivno nije genocidan niti je Srbija ili Srpska izvršila genocid", rekao je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije