Dodik: Nećemo priznati genocid, u RS-u nije dan žalosti

Anadolija
Dodik: Nećemo priznati genocid, u RS-u nije dan žalosti
AA / Milorad Dodik
"Nećemo priznati genocid - genocid se nije ni desio", izjavio je danas Milorad Dodik, predsjednik bh. entiteta Republike Srpske.

U obraćanju novinarima nakon posjete gradilištu sjevernog krila i rekonstruiranog centralnog medicinskog bloka Univerzitetskog kliničkog centra RS-a, Dodik je obrazložio svoju raniju izjavu da je BiH nemoguća država, te da je priča oko zločina u Srebrenici ispolitizirana.

"Nemoguća je država kada vidite da u Bratuncu gdje se obilježava stradanje 3.500 ljudi da ne dođe niko iz međunarodnih institucija, a vidite ih recimo u Sarajevu kada ispraćaju kamione u kojima se nalaze kovčezi koji idu u Srebrenicu, a danas su opet tu, oni su stalno s njima. Dijele ovo društvo na način da nama poručuju da žrtve koje smo mi imali, koje su stradale, nisu dostojne njihove nikakve pažnje", rekao je Dodik.

Naglasio je, između ostalog, i da nema namjeru šutjeti o tome i prešutjeti takvu vrstu ponašanja bilo koga iz međunarodne zajednice.

"Žao mi je što to govorim na današnji dan i nemam namjeru da bilo čiji bol umanjim ili da ga na neki drugi način omalovažim, ali u svakom slučaju ovo je postala isključivo politička tema“, pričao je Dodik.

On je ustvrdio i da Vijeće ministara BiH „nema nadležnost da donosi obavezujuće odluku za cijelu Bosnu i Hercegovinu, pa ni odluku o Danu žalosti te da to RS ne obavezuje i da je “Srebrenica ispolitizirana”, kao i da Srbi neće priznati genocid u Srebrenici.

Kazao je “da ne može da vjeruje” da je Vijeće ministara BiH donijelo odluku da danas bude Dan žalosti u BiH, povodom 21. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

"Kao što vidite, u RS-u nije Dan žalosti, bez obzira na to kako će to mnogi protumačiti", ustvrdio je Dodik u izjavi novinarima. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije