Dodik je u krivu: Neće biti obavještajne službe za praćenje civila

E.H.
Dodik je u krivu: Neće biti obavještajne službe za praćenje civila
Ministarstvo odbrane BiH / Ministarstvo odbrane BiH
Prethodnih dana u javnoj sferi BiH pojavila se informacija kako ćemo uskoro dobiti novu obavještajnu službu koja će imati zadatak da prati civile. Najviše se o tome pričalo u RS-u, a čak je i Milorad Dodik, predsjednik RS-a komentirao ovaj slučaj.

On je ustvrdio da je to predložio parlamentarni vojni povjerenik i da je to "nedopustivo, jer je za sigurnost RS-a odgovorna njena vlast“. Kako se dalje navodi, Dodik je kazao da je ovo prijedlog Saveza za promjene, koji je predložio da ovakva služba bude osnovana u sklopu Oružanih snaga BiH.

Tim povodom kontaktirali smo i Ministarstvo za odbranu BiH, kako bismo dobili više informacija o ovom slučaju koji je veoma zainteresirao sve stanovnike naše države.

"Ministarstvo za odbranu je u Programu rada za 2016. godinu planiralo aktivnosti na pripremi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odbrani. Zadatak na pripremi dodijeljen je Sektoru za obavještajno-sigurnosne poslove, jer se radi o izmjenama i dopunama člana 9. koji tretira pitanje vojnoobavještajnih poslova

Cilj ovog zadatka je da, imajući u vidu skoro svakodnevno povećanje obima sigurnosnih izazova i prijetnji po opću sigurnost građana, a time i pripadnika OSBiH, kao i sredstava i opreme kojom oni raspolažu, se kritički i sveobuhvatno sagledaju sva dosadašnja iskustva i praksa u primjeni postojećeg okvira izvršavanja osnovne funkcije vojnoobavještajnog roda OSBiH i Sektora za obavještajno-sigurnosne poslove MOBiH, kao i spremnosti da preduprijede ili odgovore na navedene prijetnje i izazove", istaknuli su u saopćenju iz Ministarstva za odbranu BiH.

Dakle, promjene u obavještajno-sigurnosnim poslovima MOBiH su već najavljene i uskoro bi sigurnost građana naše države trebala biti poboljšana, ali ovo ministarstvo ne zna ništa o novoj obavještajnoj agenciji u našoj državi.

"Ministarstvo za odbranu želi upoznati javnost da u prvom neprečišćenom tekstu, kojeg je radna grupa razmatrala i objavila na intranet stranici MO, nema niti riječi o novoj agenciji, niti riječi o nadležnostima vojnoobavještajnog roda u praćenju civila, niti riječi o proširenju nadležnosti vojnoobavještajne službe izvan kasarni, niti riječi o oduzimanju nadležnosti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, promjenama ili derogiranju Zakona o OSA ili Zakona o zaštiti tajnih podataka i slično", zaključuje se u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije