Dodik dobio 21 molbu za pomilovanje, a prihvatio samo jednu: O kome je riječ

Fena
Dodik dobio 21 molbu za pomilovanje, a prihvatio samo jednu: O kome je riječ
Od 21 molbe za pomilovanje osuđenih osoba, predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik je prošle godine prihvatio jednu.

Dodikovom odlukom o pomilovanju potpuno je oslobođena od izvršenja preostalog neizdržanog dijela kazne zatvora Dajana Ostojić (1988.) iz Kozarske Dubice.

Ona je presudom Osnovnog suda u Prijedoru iz 2012. bila osuđena na kaznu zatvora od deset mjeseci zbog krivičnog djela - ugrožavanje javnog saobraćaja. Sud koji je vodio prvostepeni krivični postupak i Ministarstvo za pravdu RS-a dali su pozitivno mišljenje o traženju ovog pomilovanja.

Predsjedniku RS-a prošle godine je još 20 osuđenih osoba podnijelo molbu za pomilovanje.

Molbe za pomilovanje podnijela su tri osuđenika za ubistvo, te isto toliko njih osuđenih za tešku tjelesnu povredu, po dva za razbojništvo, razbojničku krađu, neovlaštenu proizvodnju i promet opojnih droga, te, između ostalog, po jedan za tešku krađu, teško ubistvo, prevaru, primanje mita, otmicu, teške slučajeve razbojničke krađe i razbojništva i falsificiranje ili uništavanje službene isprave.

Zakonom o pomilovanju propisano je da jednom godišnje predsjednik RS-a Narodnu skupštinu upoznaje o odlukama  u vezi s pomilovanjem donesenim tokom prethodne kalendarske godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije