Dodik: BiH može biti unitarizovana samo od Sarajeva preko Zenice do Tuzle

Radiosarajevo.ba
Dodik: BiH može biti unitarizovana samo od Sarajeva preko Zenice do Tuzle
/ Foto: Anadolija
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik optužio je Bakira Izetbegovića da najavom o pokrenuti spora između BiH i RS-a zbog referenduma o Danu RS dodatno radikalizuje situaciju u BiH.

Izetbegović je najavio da će danas uputiti zahtjev Ustavnom sudu BiH za pokretanje spora između države Bosne i Hercegovine i entiteta Republike Srpske, jer, kako je naveo, svi treba da poštuju Ustav.

"Neću prestati da radim na tome, bez obzira na to kakve će reakcije izazvati. Odluka Ustavnog suda je obavezujuća", rekao je Izetbegović.

Dodik je u izjavi Srni rekao da je RS nesmetano slavila Dan Republike gotovo dvije decenije, da bi onda Izetbegović našao za shodno da pokrene inicijativu za ukidanje tog dana. To je učinio Ustavni sud, gdje je dvoje sudija iz reda bošnjačkog naroda i troje stranaca donijelo odluku.

"Da je Ustavni sud BiH zaista ustavni sud, ne bi bio na taj način sastavljen", istakao je Dodik.

Komentarišući najavu Izetbegovića da će uputiti zahtjev Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora između BiH i RS-a, kojim će tražiti i donošenje privremene mjere za stavljanje na čekanje odluke Narodne skupštine Srpske o održavanju referenduma o Danu Republike, Dodik je naglasio da "Izetbegović nije BiH", nego tek bošnjački član Predsjedništva i ništa više od toga.

Rekao je da je to sve dio scenarija o centralizaciji i unitarizaciji BiH.

"Mi u takvoj BiH sigurno nećemo biti. Ona može da bude centralizovana i unitarizovana samo od Sarajeva preko Zenice do Tuzle, i to je sve što mogu centralizovati, ništa više", poručio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije