Dodik: BiH je politički promašena zemlja, RS je po Ustavu sastavni dio BiH

Radiosarajevo.ba
Dodik: BiH je politički promašena zemlja, RS je po Ustavu sastavni dio BiH
/ Anadolija
Referendum o Danu Republike je pravo RS, izjavio je predsjednik RS-a Milorad Dodik precizirajući da Ustavni sud BiH nije ukinuo 9. januar, već naložio da se taj datum prilagodi.

"To je sva suština i mi, evo, to prilagođavamo. Idemo na referendum da pitamo narod na koji način hoće da prilagodimo taj datum", rekao je Dodik za Radio-televiziju Srbije.

Kaže da su odjednom svi "skočili" protiv referenduma i RS-a.

"Ustavni sud je formiran 1996. godine, a RS 1992. godine, puno je pravnih apsurda. Kako bi neki organ koji je stvoren četiri godine poslije mogao da odlučuje o tome šta je bilo četiri godine ranije", upitao je Dodik.

On je dodao da se visoki predstavnici međunarodne zajednice u BiH ponašaju "kao kabadahije" već duže vrijeme, čemu se RS suprotstavlja. Naglasio je da je ogroman pritisak međunarodnog faktora.

"Pitam Evropljane i Brisel kako je moguće da Mađarska ima referendum o pitanju da li prihvata odluku Brisela da rasporedi izbjeglice. Kakvi su to aršini da za njih to važi, a za nas kao to nešto ne važi", rekao je Dodik.

RS je, po Ustavu, sastavni dio BiH i ima pravo da reaguje na svako pitanje koje se donosi ne samo u RS, već i u BiH, smatra Dodik.

Govoreći o situaciji u BiH, Dodik je istakao da je taj prostor trajno nestabilan, a da je BiH u političkom smislu promašena zemlja.

"Ovdje je najveći stepen intervencije međunarodnog faktora u prošlosti i u tom pogledu sve ove retoričke priče i prijetnje prema RS-u i ugrožavanju mira nemaju realan osnov. RS neće ratovati, ali budite sigurni da će se braniti", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije