Do 2020. u Njemačkoj traje zapošljavanje "gastarbajtera" s Balkana

Radiosarajevo.ba
Do 2020. u Njemačkoj traje zapošljavanje "gastarbajtera" s Balkana
U vrijeme migrantske krize prošle godine u Njemačkoj je zabilježen i veliki broj migranata iz zapadno-balkanskih zemalja, koji su u ovu zemlju dolazili i podnosili zahtjeve za azil. Svi redom dolazili su kako bi pronašli svoj posao i budućnost.

Tako je i njemačka vlada, u skladu s prilivom novih doseljenika, odlučila kreirati program za legalno useljavanje ekonomskih migranata sa Zapadnog Balkana, a koji su ovih dana istraživali novinari njemačkog lista Die Welt.

"Njemačka vlada kreirala je program za legalno useljavanje ekonomskih migranata sa Zapadnog Balkana. Taj projekt daje odlične rezultate i mogao bi biti primjer za cijeli svijet", stoji u istraživanju poznatog njemačkog lista, iz kojeg dodaju da je ova grupacija migranata samo prošle godine podnijela 144.000 zahtjeva za azil.

Sve to dio je mjera njemačke vlade kojima žele smanjiti pritisak na cjelokupan sistem, ali i kako bi migrantima omogućili ulazak u zemlju, a ove mjere popularno su nazvane program zapošljavanja "gastarbajtera" sa Zapadnog Balkana. One će biti provođene od 2016. pa sve do 2020. godine, te će u okviru njega zemlje Zapadnog Balkana biti "zemlje sigurnog porijekla", zbog čega je već do kraja prošlog mjeseca, prema informacijama Die Welta, izdato 15.500 viza.

„Prema informacijama koje posjeduje Ministarstvo za vanjske poslove Njemačke, u našim ambasadama u Beogradu, Podgorici, Prištini, Sarajevu, Skoplju i Tirani je do kraja juna odobreno 10.000 zahtjeva za vizu. Do kraja septembra se taj broj povećao na 15.500", potvrdili su za Die Welt njemački zvaničnici, a ugledni njemački list podsjeća da u taj broj nisu uračunati migranti s visokom stručnom spremom, koji u Njemačku dolaze s tzv. plavom kartom. S njima, ukupan broj radnika sa Zapadnog Balkana koji su stigli u Njemačku ove godine raste na vrtoglavih 27.508.

Ipak, iako govorimo o vrtoglavim brojkama, Die Welt tvrdi kako se broj migranata sa Zapadnog Balkana, u poređenju s istim periodom prošle godine, smanjio. No, budući da je program tek otvoren vjeruje se kako će uskoro biti aktiviran i novi masovni priliv, budući da se na program može prijaviti bilo ko.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije