Amiru Zukiću povrijeđeno pravo na privatni i porodični život

Fena
Amiru Zukiću povrijeđeno pravo na privatni i porodični život
Fena / Amir Zukić
Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na redovnoj sjednici Velikog vijeća djelomično usvojio apelaciju Amira Zukića, protiv kojeg se vodi sudski proces u Općinskom sudu Sarajevo.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine odbio je apelaciju kao neosnovanu u dijelu koji se odnosi na prava iz člana II/3.d) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 5. stav 1. tačka c) i st. 3. i 4. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, pravo na pravično suđenje u vezi s imunitetom iz člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 6. stav 1. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, pravo iz člana 13. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i pravo iz člana II/4. Ustava Bosne i Hercegovine, člana 14. Europske konvencije i člana 1. Protokola broj 12 uz Europsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Također, odbacio je i kao neosnovanu njegovu apelaciju u odnosu na ostale standarde člana II/3.e) Ustava Bosne i Hercegovine i član 6. st. 1. i 3. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda i član 7. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, jer je preuranjena.

Apelacija je usvojena u dijelu koji se odnosi na pravo na poštovanje privatnog i porodičnog života iz člana II/3.f) Ustava Bosne i Hercegovine i člana 8. Europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije