Disciplinski postupak protiv Salihovića smatra se prioritetom

Fena
Disciplinski postupak protiv Salihovića smatra se prioritetom
Foto: Arhiv / Goran Salihović
Povodom zahtjeva Ureda disciplinskog tužioca za privremeno udaljenje od vršenja dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića, prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH je u zasjedanju.

Donijet će odluku u okviru rokova određenih Poslovnikom VSTV-a BiH.

Ovaj predmet smatra se prioritetnim, a javnost će biti pravovremeno obaviještena o odluci Prvostepene disciplinske komisije VSTV-a BiH, saopćeno je iz VSTV-a.

Disciplinski tužilac zatražio je suspenziju Salihovića zbog prekršaja koji uključuju propuštanje da zatraži izuzeće u predmetima kada je postojao sukob interesa, neprimjerene kontakte sa sudijom ili strankama u postupku, omogućavanje vršenja dužnosti tužioca osobama koje za to nisu zakonom ovlaštene te miješanje u postupanje sudije ili tužioca.

Među prekršajima je navedeno i namjerno davanje lažne ili nedovoljne informacije u vezi s prijavama za radno mjesto, disciplinskim stvarima, pitanjima unaprjeđenja i napredovanja u službi ili bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti VSTV-a BiH, te "da je ponašanjem doveo u pitanje povjerenje javnosti u nepristranost i kredibilitet Tužilaštva".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije