Detalji sa suđenja Sanjinu Sefiću i pomagačima

Radiosarajevo.ba
Detalji sa suđenja Sanjinu Sefiću i pomagačima
Danas je na Kantonalnom sudu u Sarajevu počelo suđenje Sanjinu Sefiću i pomagačima pred sudijom Igorom Todorevićem.

Na početku suđenja optuženi su najprije dali lične podatke, a zatim je tužilac Tužilaštva Kantona Sarajevo Mladen Vujičić pročitao optužnice Sanjinu Sefiću i njegovim pomagačima Sari Sefić, sestri Sanjina Sefića, te Amaru Salihoviću, Dini Aliću i Saudu Nišiću.

Prema optužnici Tužilaštva KS-a, Sefić se tereti za teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog saobraćaja i krivično djelo neukazivanja pomoći povrijeđenoj osobi nakon saobraćajne nesreće.

U optužnici se navodi kako je Sefić 10. oktobra vozio očev Golf 6 glavnom sarajevskom saobraćajnicom iz pravca Pofalića prema Marijin-Dvoru brzinom od 105 km/h, a da pritom nije prilagodio vožnju uvjetima na putu i kako nije smanjio brzinu prilikom dolaska na raskrsnicu kod Historijskog muzeja u Sarajevu, a koju su u tom trenutku prelazile pješakinje Selma Agić i Edita Malkoč.

Sefić se, prema optužnici, nije zaustavio na crveno svjetlo koje označava obavezno stajanje, niti je zastao kako bi propustio pješake, već je vozeći velikom brzinom naletio i udario dvije pomenute pješakinje pritom ih odbacivši više od 30 metara.

Studentice Filozofskog fakulteta u Sarajevu Selma Agić i Edita Malkoč tom prilikom su zadobile teške tjelesne povrede. 

Prema navodima Tužilaštva KS-a, Agić Selma zadobila je teške povrede sljepoočnice, mozga, pluća, jetre, te zadobile prijelome kostiju lakta, natkoljenice, vratnog pršljena, rebara itd, dok je Edita Malkoč zadobila povrede sljepoočnica, pluća, prijelom rebara itd, kao i da su usljed teških tjelesnih povreda koje su zadobile u ovoj saobraćajnoj nesreći preminule u Univerzitetskom kliničkom centru u Sarajevu.

Tužilaštvo KS-a tereti Sefića i za propuštanje prilike da ostane na mjestu nesreće i pomogne povrijeđenim pješakinjama, te da je nakon nesreće koju je izazvao pozvao u pomoć sestru Saru Sefić s kojom se našao u šoping centru na Grbavici, a koja je potom pozvala Dinu Alića i Amara Salihovića kako bi organizirali Sefićev bijeg u Srbiju u namjeri da on postane nedostupan organima gonjenja.

Dino Alić se tereti da je odvezao Sanjina Sefića do graničnog prijelaza Uvac, tačnije na Nestor pumpu, gdje je Sefića preuzeo njegov rođak Goran Perišić.

Po povratku, optuženi Alić i ostali pomagači su u slučaj uključili i Sauda Nišića kojeg su angažirali da sakrije automobil kojim je Sefić prevezen u Srbiju.

Nakon što je Tužilaštvo Kantona Sarajeva pročitalo optužnicu po kojoj se terete Sefić i pomagači, optuženi su ponovo izjasnili da nisu krivi.

Zatim je advokat Sanjina Sefića Kerim Čelik iskoristio pravo i održao uvodnu riječ, pri čemu je upozorio da Odbrana nije imala pošteno pravo da se brani, jer je Sefić izložen medijskom linču od prvog dana nakon saobraćajne nesreće, te je naveo kako odbrana nije izlazila u javnost s informacijama, dok je Tužilaštvo KS-a davalo razna saopćenja o ovom slučaju.

Čelik je istaknuo kako je Sefić izložen medijskom linču zbog neodgovornih istupa pojedinaca iz Tužilaštva Kantona Sarajevo, te su zatražili od Tužilaštva da smire javnost kako bi se Odbrana mogla "pošteno braniti".

Također, rekao je i da Tužilaštvo nema dokaze da je Sefić kriv, ali i da se cijeli događaj nije odvio na način na koji se to tvrdi u optužnici.

On je dodao kako je vještak saobraćajne struke Kovačević Ševal kojeg je Tužilaštvo KS-a pozvalo kao jednog od svjedoka radio saobraćajno-tehničko vještačenje prvi put skoro 11 dana nakon nesreće, a da je uradio dopunu nalaza vještačenja u januaru, tri mjeseca nakon saobraćajne nesreće. Čelik je rekao i kako su se stradale pješakinje kretale u drugom smjeru, te kako su izjave svjedoka koje je pozvalo Tužilaštvo kontradiktorne što će Odbrana tokom suđenja pokušati i dokazati.

Sefićev advokat je rekao i kako se pregledom videozapisa s nadzornih kamera u blizini mjesta događaja ne može utvrditi šta se dogodilo. 

Optuženi Sanjin Sefić se složio s advokatom. Advokati Sare Sefić, Dine Alića, Amara Salihovića i Sauda Nišića nisu davali uvodnu riječ, već su najavili da će se izjasniti nakon što Tužilaštvo KS-a iznese uvodne dokaze.

Iz Tužilaštva KS-a su najavili izvođenje 14 svjedoka, među kojima se nalaze i očevici ovog tragičnog događaja kao i svjedočenja vještaka koji su radili na ovom slučaju, ali i veliki broj materijalnih dokaza.

Nastavak glavnog pretresa Sanjinu Sefiću i pomagačima održat će se u četvrtak, 6. aprila s početkom u 10.00 sati, a Tužilaštvo KS-a je pozvalo prve svjedoke - Mahira Suljovića i Fikretu Hadžiabdić.

Današnjem ročištu prisustvovao je i veliki broj studenata i studentica Filozofskog fakulteta u Sarajevu, kolega i kolegica stradalih studentica psihologije, kao i Jasmin Sefić, otac Sanjina Sefića, koji je iz sudnice odstranjen jer se će u ovom predmetu biti pozvan kao svjedok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije