Deset razloga zašto posjetiti Bosnu i Hercegovinu

Radiosarajevo.ba
Deset razloga zašto posjetiti Bosnu i Hercegovinu
Pixabay / Ilustracija
Britanski Standard objavio je na svom portalu deset razloga zašto posjetiti Bosnu i Hercegovinu.

U tom tekstu, Standard.co.uk opisuje Bosnu kao zemlju tirkiznih rijeka, srednjovjekovnih dvoraca i prelijepih slapova i jednom od najbolje čuvanih evropskih tajni.

Također, u ovom tekstu Britanci navode kako je do BiH potrebno samo dva i pol sata vožnje avionom iz Londona, ali i da je naša domovina dobro iskustvo svim putnicima kojima je dosadila susjedna Hrvatska, te da u njoj svi oni koji žele da otkriju sve čari uzbudljive i gorske zemlje 20. godina nakon katastrofalnog rata, to mogu i učiniti.

Standard ističe kako se malo koja zemlja istočne Evrope može pohvaliti time da je upravo ona kulturno središte i mjesto susreta istoka i zapada, a sve u granicama u obliku srca.

"Pronaći ćete mješavinu najspektakularnijih utjecaja od Osmanske do Austro-Ugarske historije", piše u ovom tekstu.

U tekstu se navodi da ima još toga što članicu bivše Jugoslavije čini fascinantnom, pored njene turbulentne historije.

Kroz galeriju, britanski Standard otkrio je deset razloga zašto bi "ovaj potcjenjeni raj na zemlji trebao biti među deset najposjećenijih mjesta u 2016. godini".

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru

Za one koji su u potrazi za adrenalinom, Standard preporučuje posjetu Mostaru, ali i da pokušaju skočiti u Neretvu sa Starog mosta. Također, portal je podsjetio da se svakog jula u ovom gradu održavaju kolektivni skokovi u rijeku, ali da prije skoka turisti trebaju angažirati nekoga ko će ih obučiti s obzirom na to da su nažalost neki skokovi završili tragično.

U BiH je sve jeftino

"Nevjerovatno, ali je tako. Sarajevo je jedna od najjeftinijih evropskih metropola, a izvan grada cijene su još niže", piše u tekstu britanskog Standarda. Cijene u Hrvatskoj su skuplje, bliže cijenama u zapadnoj Evropi, a turista u našoj zemlji može dobro jesti za samo 3 ili 5 KM, odnosno 1,50 funti.

Odlična hrana

Hrana u BiH je skoro u potpunosti organska, a navedeno je i da bosanskohercegovačka kuhinja pruža mnogo izbora gurmanima koji bi željeli degustirati tursku, austro-ugarsku i balkansku kuhinju. Posjetiocima savjetuju da obavezno jedu u sarajevskom tradicionalnom restoranu "Dveri". Navedeno je i da je BiH raj za ljubitelje mesa, ali da postoje i mjesta za vegetarijance poput mjesta "Karuza" u Sarajevu.

BiH nije turistička zemlja

BiH je predstavljena kao jedna od posljednjih neotkrivenih područja južnih Alpa u kojoj je turizam rastući sektor pri tome preporučujući znatiželjnima da prije drugih posjete BiH i vide njenu nesmetanu ljepotu.

Avanturistička zemlja

Britanski portal naveo je kako u BiH turisti mogu uživati i u planinarenju, prekrasnoj prirodi, raftingu, kupanju i skijanju. Mogu i posjetiti prašumu Perućicu koja je jedna od posljednjih izvornih šuma sa smrekom, jelom i bukvom, tačnije stablima koje često prelaze i visinu od 50 metara u prostoru gdje se nalaze vodopadi visoki čak 70 metara. Također, Standard savjetuje i posjetu Bjelašnici svima onima koji nisu za ovakve vrste avanturizma.

Arhitektura u BiH

Iako su stari bosanskohercegovački gradovi uništeni u ratu, građevinsko naslijeđe BiH i dalje je impresivno, naročito strancima, navodi Standard. Miješanje osmanskog sa kasnijim evropskim stilovima, naročito se ističe u Sarajevu i Mostaru u kojem se nalaze stare sahat kule, utvrde i kamene zgrade, ali i prelijepa dvorišta.

Dvorci u BiH

U tekstu je navedeno da su u 15. stoljeću Osmanlije stigle na ovaj prostor i izgradile dvorce koji su poslije pripali Austro-Ugarskoj koja je nastavila sa njihovom gradnjom. Stoga je Bosna i Hercegovina raj za ljubitelje dvoraca i historije. Standard posebno ističe Jajce u kojem se nalazi poznata tvrđava koja je služila kao dom domaćim kraljevima, ali i tvrđava u Tešnju.

Istraživanje Balkana

Također, navedeno je da je Balkanski poluotok jedan od najneistraženijih dijelova Evrope u koji turisti posljednjih godina sve više dolaze. Glavni grad Bosne i Hercegovine preporučen je kao početna destinacija sa koje turisti mogu krenuti u istraživanje poluotoka i kulturnog blaga Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Albanije.

Najveća piramida nasvijetu

U svom tekstu, britanski portal naveo je i teoriju Semira Osmanagića koji tvrdi da se u Visokom nalazi najveća svjetska piramida Visočica, te navode da su naučna istraživanja pokazala kako na tom mjestu zapravo nema piramide, ali da je još uvijek fascinantno vidjeti neobičan geološki nastanak.

Tirkizna Una

Savršene fotografije za Instagram moguće je napraviti kraj tirkizne Une, navodi Standard, ali i da mještani savjetuju izlet na Kostelski buk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije